Uprchlíci pomohou ekonomice? Firemní data z Německa ukazují něco jiného

20.03.2016 20:14

Integrovat uprchlíky na německém pracovním trhu není zdaleka tak snadné, jak se mohlo zdát. S odvoláním na zahraniční zdroje o tom informuje server iDnes.cz. Problém je, že mnozí uprchlíci jsou příliš staří na práci. A především nemluví německy.

Uprchlíci pomohou ekonomice? Firemní data z Německa ukazují něco jiného
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

„Integrace uprchlíků na německém pracovním trhu bude velkou výzvou. Společnosti dělají v tuto chvíli, co mohou, což je integrování uprchlíků, kteří umějí německy. Nízká čísla zaměstnaných jsou kvůli znalostem němčiny,“ uvádí prezident Asociace německých zaměstnavatelů Ingo Kramer.

Průzkum politického magazínu Report Mainz, z něhož cituje The Times, ukázal, že do Německa v loňském roce sice dorazil přes milion lidí, ale práci dostaly přibližně jen dvě stovky z nich. Průzkum byl proveden u třiceti nejvýznamnějších podniků, např. RWE nebo Adidas. Stálou práci uprchlíkům nabídla jen developerská společnost Vonovia. Odmítla prozradit, o kolik šlo lidí, ale byli to především Syřané a Afričané. Na manuální práce.

„Největší telekomunikační společnost v Německu, Deutsche Telekom, sice dostala 350 žádostí o stáž, na kterou přijímali sto lidí, z migrantů však vybrali jen 35,“ pokračuje server. Firma totiž vyžaduje vysokoškolské vzdělání. V automobilce Daimler se školily čtyři desítky migrantů, ale teď už pokračují jen dva. Někteří skončili sami, jiní už byli zkrátka příliš staří. Téměř všichni Syřané přitom dostali dočasný azyl, který jim dává možnost zapojit se na pracovním trhu takřka okamžitě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …