Uprchlíci, terorismus, rostoucí moc Ruska. Za všechno může Obama, zuří John McCain a žádá razantní kroky

23.06.2016 10:27

„Je načase, aby se Spojené státy, vedeny svými strategickými zájmy a morálním přesvědčením, postavily do čela globální aliance, která ukončí konflikt v Sýrii jednou provždy,“ takové prohlášení se objevilo v memorandu napsaném opoziční skupinou uvnitř americké vlády. Jedním z hlavních kritiků současné Obamovy politiky na Blízkém východě je i republikánský senátor John McCain.

Uprchlíci, terorismus, rostoucí moc Ruska. Za všechno může Obama, zuří John McCain a žádá razantní kroky
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Syrský prezident Bašár Asad

Autoři memoranda jsou přesvědčeni o tom, že je v Sýrii nutné použít vojenskou sílu k tomu, aby byl současný prezident Bašár Asad donucen vyjednávat. 51 autorů memoranda také vyzývá prezidenta Obamu, aby „ochránil a zajistil pokračování aktivit opozičních skupin tím, že jim poskytne ochranu od Asadových vzdušných sil a artilerie“.

„To, že se tolik úředníků americké administrativy podepsalo pod zmíněné memorandum, je skutečně bezprecedentní. Jedná se totiž o opravdové experty, mezi kterými je například i bývalý velvyslanec Spojených států v Sýrii Robert Ford, který je skutečnou autoritou,“ zmínil McCain v rozhovoru pro CNN.

„S memorandem souhlasím. Islámský stát není zodpovědný za bombardování a vraždění tisíců nevinných žen a dětí, není zodpovědný ani za užití chemický zbraní. Všichni vědí o zločinech páchaných syrským prezidentem Bašárem Asadem,“ uvedl.

Tiskový mluvčí Bílého domu Josh Earnest v reakci na memorandum prohlásil, že „Obamova politika v Sýrii zabránila opakování chyb, kterých se dopustila bývalá prezidentská administrativa. Spojené státy – ani nikdo jiný – nemohou v Sýrii uspět, pokud se rozhodnou pro vojenské řešení krize, to je základní lekce, kterou jsme si vzali z invaze do Iráku“.

„Už v roce 2011 navrhovala Hillary Clintonová spolu s ministrem obrany Leonem Panettou a ředitelem CIA Davidem Petraeusem poskytnutí zbraní a výcviku Syrské osvobozenecké armádě, což prezident Obama odmítl. Zdá se mi, že lidé jsou již unavení z toho, jak jim neustále někdo opakuje onu mantru BIOB (Blame it on Bush),“ reagoval McCain.

„Obama udělal chybu, když odvelel všechna vojska z Iráku, která za sebou zanechala hluboce destabilizovanou zemi. Většina z těch radikálů se pak jen přemístila do Sýrie, což jsme samozřejmě očekávali. Měli bychom tam ta vojska mít, stejně jako tomu je v Evropě, Japonsku, Koreji a Bosně,“ dodal americký senátor z Arizony.

Na otázku, je-li McCain připraven spolupracovat s potencionální prezidentkou Clintonovou, politik odpověděl slovy, že je připraven spolupracovat s jakýmkoli prezidentem. „Musím, už pro dobro země. Nic není tak důležité jako bezpečnost naší země. Podívejte se, co se děje. Bezprecedentní počet uprchlíků, teroristické útoky ve Spojených státech, útoky v Evropě, tohle vše není žádná náhoda. Za všechny tyto události odpovídá Barack Obama, který si zvolil chybnou politiku a na problémy nedokázal reagovat, a to i přes doporučení mnohých vysoce inteligentních a kompetencích lidí.“

Dostalo se i na téma Ruska a účasti jeho armády na vojenské kampani v Sýrii. „Od samotného začátku víme, že Rusové bombardují i umírněnou opozici, kterou my podporujeme, místo toho, aby své snahy soustředili proti Islámskému státu. Víme, že Vladimir Putin spolupracuje s Íránem a Hizballáhem. Syrský prezident byl v jedné chvíli již téměř odstraněn, až do momentu, kdy přišli Rusové a za pomoci i íránského vlivu jej zachránili,“ prohlásil McCain.

„Americké vládě je na Blízkém východě uštědřena jedna porážka za druhou. Rusko je nyní poprvé od roku 1973 velmi silným hráčem v regionu,“ zakončil McCain svůj rozhovor pro CNN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…