Uprchlická centra- vězení pro cizince. Běženci vyhnaní z Calais obsadili ulice Paříže, byli jsme mezi nimi

04.11.2016 11:25

REPORTÁŽ Zhruba tolik uprchlíků, které měla podle některých návrhů v rámci kvót přijmout Česká republika, se z vysídlené džungle u francouzského přístavního města Calais přesunulo do ulic Paříže. Na některých prostranstvích vznikla improvizovaná stanová městečka. Pro většinu ze zdejších migrantů se totiž uprchlická centra, kam se měli přestěhovat, rovnají vězení. Dnes ale prý policie začala tyto ulice vyklízet.

Uprchlická centra- vězení pro cizince. Běženci vyhnaní z Calais obsadili ulice Paříže, byli jsme mezi nimi
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Většina uprchlíků ze Súdánu se představuje jako Mohamed

„Tábor v Calais zapálili a zbořili, tak jsme přijeli vlakem sem. Nechtěli jsme být zavřeni někde v uprchlickém centru jako ve vězení. Uvidíme, co s námi vláda udělá,“ říkají dva mladí Súdánci sedící v podélném parku uprostřed rušné pařížské ulice. Oba se prý jmenují Mohamed. Okolo nich se rozprostírají obrovská stanová městečka. Reportér ParlamentníchListů.cz je prošel křížem krážem.

Obléhání Stalingradu

Těch stanů jsou v parcích a na dalších prostranstvích kolem stanice metra Stalingrad na hranici desátého a devatenáctého obvodu v Paříži opravdu stovky. V některých místech není k hnutí, všude se povalují staré hadry a jiné odpadky. Část migrantů pospává přímo na chodnících. Avšak komunita uprchlíků je přísně geograficky rozdělena. Tady žijí uprchlíci z Afriky, zato o kousek dál, podél jednoho z úseků kanálu Saint-Martin, ti ze Středního východu. Podle některých médií jich může být od 1 500 do 2 500, zhruba tolik, kolik měla migrantů podle uprchlických kvót přijmout Česká republika.

„Přijel jsem se dvěma kamarády z Calais hned po evakuaci džungle. Dostali jsme se sem autobusem, protože lístky na něj jsou celkem levné. V Paříži totiž mnohem lépe seženeme pomoc, abychom se dostali do Anglie,“ sděluje šestadvacetiletý Afghánec Azlan a naznačí, že se bude snažit dostat do Velké Británie za každou cenu. S ostatními hraje u stanu karty, přičemž okolo proudí skupiny Pařížanů.

Život mezi stany

Mezi stany se uprchlíci myjí, holí, stříhají. Na potřebu chodí do okolních mobilních toalet. Na jednom sloupu jsou i adresy míst, kde se mohou osprchovat. Někteří se učí francouzsky. Ostatně abecedu mají vyvěšenou na špagátu mezi stromy. Hned vedle ní visí prohlášení uprchlíků, v němž se mimo jiné píše: „My jsme uprchli před válkou a chudobou. Jsme na francouzském území v Paříži. Požadujeme respekt k našim právům lidských bytostí. Garanci práv jako dlouhodobější ubytování a všechny služby, které se týkají administrativy, sociálních a zdravotních práv.“ Nakonec ve vysvětlivce stojí: Vězení pro cizince = uprchlická centra.

Největší skupinka migrantů postává u zdi restaurace, kde si nabíjejí mobily. Ze zásuvek vede nespočet rozdvojek a všechny výstupy jsou zabrané. V poledne se v jednom ze stanových městeček vytvoří obrovská fronta, členky mezinárodní humanitární organizace poskytující pomoc lidem v nouzi ADRA totiž rozdávají oběd. Fotografové nejsou moc vítáni, reportérovi ParlamentníchListů.cz několik čekajících na to konto hrozí pěstí.

Nářky obyvatel

Na zahrádkách blízkých kaváren nikdo nesedí, některé restaurace mají zavřeno. Pravicový deník Le Figaro zpovídal obyvatele okolních domů a nedozvěděl se nic moc hezkého. „Během týdne se to tady strašně zhoršilo. Lidé zůstávají doma, bojí se jít už i do pekařství. Za den nyní vydělám tak šedesát eur, nikdo sem nechodí. Ještě pár tak slabých týdnů a mohu to zavřít,“ sdělil Faisal, původem z Pákistánu, který má naproti jednomu z východů z metra obchůdek s oblečením, a dodal: „Nic proti nim nemám, jen mě štve agrese a krádeže. Francie se o ně snaží starat, takže bych očekával, že budou respektovat zdejší zákony, občany a obchodníky.“

„Byli jsme svědky krádeží kabelek či toho, jak někdo ukradl náhrdelník z krku starší dámy. Dokonce jsem viděla, jak jeden z nich kolemjdoucímu z ruky vytrhl bagetu a utekl,“ svěřila se zdejší obyvatelka Jeanne Le Figaru. Jiní „místňáci“ si stěžují, že Pařížané nejsou solidární, protože by se měli uprchlíci rovnoměrně rozdělit do všech čtvrtí města nad Seinou. V těchto místech nepotkal reportér ParlamentníchListů.cz za několik hodin ani jednoho policistu. Stanicí Stalingrad vede jedna linka venkem po viaduktu a dvě jsou v podzemí. Tam se přeskočením turniketů z většiny příchozích stávají černí pasažéři. Dozorčí raději hledí do země. Nicméně podle zpráv z Paříže dnes začala likvidace i tohoto ilegálního tábořiště.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…