Uprchlická krize: Dobré zprávy. Doopravdy

16.05.2016 15:24

Počet migrantů přijíždějících na řecké ostrovy se v dubnu v porovnání s předešlým měsícem snížil o 90 procent, což znamená, že bylo v Řecku nahlášeno méně než 2700 uprchlíků. Tato čísla se objevila na internetových stránkách Evropské agentury pro řízení operativní spolupráce na vnějších hranicích členských států EU (Frontex).

Uprchlická krize: Dobré zprávy. Doopravdy
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Uprchlické tábory kolem iráckého města Dahúk

Pokles v číslech přijíždějících migrantů do Řecka je důsledkem více faktorů. Mezi hlavní určitě patří uzavřená dohoda mezi Evropskou unií a Tureckem a přísnější hraniční politika, kterou začala praktikovat Makedonie na hranici s Řeckem, uvádí se na stránkách Frontexu.

„Ten pokles v číslech příjezdů na řecké ostrovy byl opravdu dramatický. Celkový počet uprchlíků za duben je podstatně nižší, než na co jsme byli zvyklí v uplynulém roce vídat jen na ostrově Lesbos na denní bázi,“ prohlásil ředitel agentury Fabrice Leggeri.

Nejpočetnější skupinou mezi nahlášenými migranty byli opět občané Sýrie, za nimi byli poté Pákistánci, Afghánci a Iráčané.

Vzhledem k výraznému snížení počtu migrantů přicházejících na řecké ostrovy bylo poprvé od června minulého roku naměřeno vyšší číslo migrantů přicházejících do Itálie než do Řecka. Do Itálie míří zejména uprchlíci z Eritreje, Egypta a Nigérie.

Vzhledem k již zmíněnému značnému omezení počtu migrantů, kterým je povoleno přejít řecko-makedonskou hranici, došlo i ke snížení počtu uprchlíků shlukujících se u vnějších hranic Evropské unie. V dubnu se jejich počet v porovnání s březnem snížil o čtvrtinu, tedy na 3830 lidí.

reklama

autor: fib

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…