Úřady ČR po zemětřesení v Nepálu nemají kontakt s deseti Čechy

28.04.2015 11:42

Českým úřadům se stále nepodařilo spojit s deseti Čechy, kteří se v době zemětřesení pohybovali v Nepálu. ČTK to dnes telefonicky řekl velvyslanec ČR v indické metropoli Dillí Miloslav Stašek. V oblasti postižené ničivou pohromou bylo 255 českých občanů. Desítkám z nich už se podařilo z Nepálu odcestovat.

Úřady ČR po zemětřesení v Nepálu nemají kontakt s deseti Čechy
Foto: pixabay.com/moonykim
Popisek: Nepál, ilustrační foto

"Momentálně registrujeme 255 Čechů (kteří byli v době katastrofy) v Nepálu a chybí nám navázat kontakt s deseti z nich. Takže deset stále hledáme," uvedl velvyslanec Stašek. Předpokládá se, že nezvěstní čeští občané se nacházejí v horách v Nepálu, kde ani za normálních okolností není signál mobilních telefonů. S dvěma Čechy, kteří byli pohřešováni v sousední Indii, se již spojení povedlo navázat, dodal Stašek. 
   
Podle tiskových agentur je mezinárodní letiště v nepálské metropoli Káthmándú přetížené a panuje tam chaos. Českým turistům na letišti pomáhá s odletem do Evropy česká konzulka z velvyslanectví v Dillí i honorární konzul v Nepálu. Několik Čechů už opustilo zemi komerčními lety či na palubě polského speciálu, který letěl do Varšavy s mezipřistáním v Dillí. 
   
"V neděli v noci odletěla první skupina 13 lidí, v pondělí odletěla polským speciálem další skupina 30 lidí," sdělil velvyslanec Stašek. Další Čechy by mohl při zpáteční cestě přepravit do Prahy letoun, kterým vysílá česká vláda na pomoc Nepálu zdravotníky a hasiče. Letadlo ale zatím čeká v Ruzyni na povolení v nepálské metropoli přistát. Odstartovat by mohlo dnes odpoledne. 
   
"Na zítřejší (středeční) evakuaci naším letem počítáme se 40 až 50 Čechy," prohlásil velvyslanec Stašek. "Začínají létat také komerční lety, takže se snažíme pomoci lidem dostat se i do komerčních letů," dodal. 
   
Velvyslanectví také informovalo Čechy, kteří jsou po celém Nepálu, že jim pomůže dopravit se do Káthmándú. Ve chvíli, kdy se dostanou do hlavního města, jsou české úřady připraveny zajistit jim ubytování, než se dostanou do letů do Evropy. 
   
"Malá skupinka (Čechů) už je v Káthmándú, zbytek se snažíme dostat do Káthmándú z různých jiných míst z hor, takže tito lidé jsou stále na cestě," řekl velvyslanec Stašek. 
   
Podle nejnovějších zpráv agentury Reuters přesáhla bilance sobotního zemětřesení 4400 obětí. V Nepálu připravily otřesy půdy o život 4349 lidí, mezi něž ale není započítáno 18 osob, které smetla lavina pod nejvyšší horou světa Mount Everestem. Dalších téměř 100 lidí zahynulo v sousedních zemích. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…