Úředník promluvil: Rath kradl, Šnajdr svítil. Dvě miliardy fuč

16.06.2012 11:19

Obviněný poslanec David Rath vymyslel podle Lidových novin důmyslnou síť odčerpávající evropské dotace, a to nikoli v postu středočeského hejtmana, ale už jako ministr zdravotnictví za Paroubkovy vlády v roce 2006.

Úředník promluvil: Rath kradl, Šnajdr svítil. Dvě miliardy fuč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Šnajdr

Už na ministerstvu zdravotnictví začal Rath uzavírat smlouvy s firmami, které dohlížely na „hladký“ průběh tendrů. Jednou z takových byla i firma CWE specializující se na poradenskou činnost v oblasti čerpání evropských dotací. Po Rathově přechodu na Středočeský kraj jej firma následovala a v regionu pomáhala třeba se zakázkou na sociální služby za 280 milionů korun. Jejím klíčovým úkolem byl však nakonec nákup zdravotnické techniky do vybraných nemocnic, a to podle předem stanoveného klíče.

„Věděl jsem, že přístroje, které se kupují do nemocnic, jsou předražené a že v soutěži nemohou vyhrát obyčejní výrobci,“ vypověděl podle Lidových novin bývalý zaměstnanec úřadu Vladimír Bičík. Nadřízené ovšem podle svých slov o výhodnosti rozdrobení zakázek nepřesvědčil, a tak stále dokola vyhrávaly gigantické společnosti jako Puro Klima nebo Hospimed. Vše se podle Bičíka dělo pod taktovkou a se souhlasem tehdejšího náměstka ministra zdravotnictví Marka Šnajdra.

CWE nakoupila celkem nemocniční přístroje za dvě miliardy a zakázky pro libereckou, karlovarskou a královehradeckou nemocnici nyní prověřuje policie.

Jede v tom i auditor

Whistleblower Bičík popsal systém do nejmenších detailů. Úředník nejdříve na ministerstvu schvaloval ceny zdravotnických přístrojů, následně se přesunul na katedru biomedicíny. Ministerstvo si následně nechalo zpracovat audit od společnosti KPMG, ten sice dopadl relativně dobře, nicméně podle dokumentů, které mají LN k dispozici, se na auditu podíleli také nezávislí pracovníci z katedry biomedicíny, tedy právě Bičík. KPMG mimo jiné dělala v minulosti audit pro Krajskou zdravotní, který také nezjistil žádná pochybení. To nalezl až audit Evropské unie, a Krajská zdravotní tak musí vrátit přes 400 milionů korun.

Bičík závěry auditu nikdy neviděl a přijmout plnou zodpovědnost také odmítá, neboť vznesl celou řadu připomínek. „Ty ceny byly ale nehorázné,“ soudí. Podle Bičíkovy výpovědi mu na pokyn jeho nadřízeného vedoucího odboru dodávali úředníci úmyslně jen neúplnou dokumentaci, aby v tom prý nešťoural.

Šnajdr Bičíkova obvinění kategoricky odmítá a odkazuje se na výsledek auditu. Ten ovšem v té době zpochybnili také někteří poslanci ODS z kontrolního výboru. Jako bývalý ředitel jablonecké nemocnice Vít Němeček. Podle něj byly některé přístroje předražené až o čtvrtinu a zakázky se dělaly na míru právě pro společnost Puro klima, jejíž zaměstnanec Martin Jireš byl zadržen souběžně s Davidem Rathem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…