Úředníku, jestlipak máš ty správné názory? My tě poučíme. V Británii uniklo něco hrozného

23.09.2023 20:45 | Monitoring

Britští státní zaměstnanci se podle uniklých interních dokumentů, jejichž obsah uveřejnil deník The Telegraph, musejí účastnit pravidelných školení, kde jsou poučováni o LGBT+ tématech a je jim například vštěpováno, že někteří mohou mít „dvě maminky nebo dva tatínky“ či že se nemají ohrazovat proti tomu, že muži chodí na ženské toalety, pokud se identifikují jako ženy. Úředníci se dozvěděli i to, že lidé, kteří mění své pohlaví, jsou vlastně „požehnáním pro rodinu a komunitu, do které se narodili“, a varováni byli i před „bílou nadřazeností“. Za úkol dostali poučit i své děti.

Úředníku, jestlipak máš ty správné názory? My tě poučíme. V Británii uniklo něco hrozného
Foto: Hans Štembera
Popisek: Britská vlajka

Anketa

Zvládl podle vašeho názoru moderátor ČT Jakub Železný páteční debatu s Miroslavem Ševčíkem v Událostech, komentářích?

1%
98%
hlasovalo: 11911 lidí
Deník The Telegraph s odkazem na získanou interní komunikaci uvedl, že měla být v britské státní správě vnucována tamním zaměstnancům jak genderová, tak rasová ideologie a v rámci toho byli poučováni, že si lidé mohou zvolit své pohlaví, museli se účastnit přednášek o LGBT+ problematice či sledovat videa, v nichž se uvádí, že biologičtí muži mohou klidně chodit na ženské toalety či do ženských šaten, pokud se sami identifikují jako ženy.

V jednom z britských vládních oddělení na tamní zaměstnance dokonce čekal kalendář „30 dní hrdosti“, který jim přinášel na každý den nějaké LGBT téma jakožto stonewallské nepokoje či téma týkající transgender dětí.

Kromě LGBT tematiky bylo britským státním úřadníkům vštěpováno prostřednictvím materiálu hnutí Black Lives Matter a dozvěděli se také o „privilegiích bílých“.

Skupina pro diverzitu na britském ministerstvu spravedlnosti hlásala, že „v mnoha společnostech“ je víra ve dvě pohlaví „produktem a nástrojem kolonialismu a nadřazenosti bílé rasy“ a v informačním bulletinu pro genderovou rovnost zaznívalo, že prý „mnoho severoamerických domorodých kmenů před kolonizací nemělo žádné konstrukce pohlaví a přijímalo jeho proměnlivost a že v některých kulturách se lidé, kteří se identifikují jakožto osoby jiného pohlaví, spojují „s posvátnou mocí, spiritualitou a jsou považováni za požehnání pro rodinu a komunitu, do které se narodili“.

Varováno bylo naopak před genderovou binárností, jelikož ta je podle tvrzení bulletinu „v mnoha společnostech produktem a nástrojem kolonialismu a nadvlády bílé rasy“.

Upozorňováno bylo i před používáním oslovení „dámy a pánové“, jelikož to prý „předpokládá, že všichni ve vašem publiku se identifikují buď jako ženy, nebo jako muži, což nemusí být pravda“.

Vládní oddělení pro podnikání a obchod Spojeného království mělo podle informací deníku od června také pořádat školení, kde byli úřednice a úředníci školeni, kdy mají používat spojení „máma a táta“, aby nikoho neurazili, a učili se, jak hovořit, aniž by zmínili své i cizí pohlaví, a jak se vyvarovat i rodovým zájmenům.

„Nebezpečné“ je podle tohoto školení britských státních zaměstnanců říct i to, že o víkendu „jeli navštívit maminku a tatínka“, někdo totiž může mít „dvě maminky nebo dva tatínky“.

Zaměstnanci z oddělení životního prostředí, potravin a venkova poté na školení o rozmanitosti dostali varování, že nemají bránit ani tomu, když biologičtí muži, kteří se identifikují jako ženy, chodí na ženské toalety. Právě toto školení mělo být určeno pro všechny zaměstnance.

Podle pokynů na britském ministerstvu zahraničí mohou trans zaměstnanci „používat jakoukoli toaletu, která je jim nejpříjemnější“, a „je nepřijatelné trvat na tom, aby trans osoba směla používat pouze genderově neutrální toaletu nebo toaletu pro zdravotně postižené“.

Školení již vyvolala u části britských státních zaměstnanců odpor a skupina 42 z nich si stěžovala i britskému tajemníku vlády, přičemž zmiňovali, že je ohrožena nestrannost státní správy, a přestože je v Británii chráněna zákonem jak změna pohlaví, tak i opačné přesvědčení, že lidé nemohou změnit své pohlaví, má být tato druhá skupina státních zaměstnanců podle jejich stížností diskriminována.

Nejde ovšem jen o tato školení. Během letošního června britské státní zaměstnance čekalo též upozornění, že se mají správně obléknout na pochod hrdosti, a bylo jim sděleno, že mají „viditelně ukázat svou hrdost pomocí elegantního oblečení, ať už jako jednotlivci nebo jako týmy“.

Zaměstnanci ministerstva zahraničí také dostali oficiální pokyny, které tvrdí, že trans a nebinární osoby by měly mít možnost samy určit své pohlaví bez nutnosti lékařské diagnózy nebo předkládání důkazů. A i přesto, že toto tvrzení odporuje současné legislativě Spojeného království, jelikož podle ní ti, kteří chtějí legálně přejít na jiné pohlaví, musejí například získat dvě lékařské zprávy diagnostikující genderovou dysforii.

Britským zaměstnancům bylo v dokumentu vysvětlováno, že britské zákony „naléhavě potřebují reformu“, a šířena byla tvrzení s neziskovkou Stonewall, od níž se již předtím přitom britský kabinet několikrát distancoval.

Ani to však není vše. Mimo LGBT+ témata na britské úředníky čeká také poučení o organizaci Black Lives Matter a o „bílé nadřazenosti“. Uspořádán byl také vzpomínkový obřad na George Floyda a pracovníci mající děti byli vyzýváni, aby svým potomkům osvětlili pojmy jako „bílé privilegium“, a byli již z názvu dané části varováni před „nebezpečím, pokud řeknou, že jejich dítě není rasista“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…