Uspěje Trump? Drsný hrubián by neseděl v Bílém domě poprvé, říká exporadce Nečase

02.01.2016 12:08

Někdejší poradce premiéra Petra Nečase Roman Joch se na stránkách Lidových novin zamyslel nad nadcházejícími prezidentskými volbami v USA. K čemu dospěl? Vzhledem k tomu, že Spojené státy nejsou stejné jako Rusko, volby tam mohou skončit jakkoliv. Kdyby vyhrál Trump, bude to šok, ale svět se nezboří.

Uspěje Trump? Drsný hrubián by neseděl v Bílém domě poprvé, říká exporadce Nečase
Foto: pixabay.com
Popisek: USA- ilustrační foto

Od roku 1999 prakticky nikdo nepochybuje, kdo v Rusku drží moc. Otěže fakticky třímá Vladimir Putin. Jenže Spojené státy nejsou Rusko, takže si musíme počkat na konec letošního roku, který ukáže, kdo nakonec zasedne v Bílém domě. Může to být demokratická kandidátka Hillary Clintonová, může to být republikánský kandidát Donald Trump. Ten je sice elitami požadován za hrubiána a za svou pověst si může sám, ale pokud by vyhrál, nebylo by to poprvé, co by Bílý dům řídil nepříliš vzdělaný muž oblíbený u lidu. Trump tedy může vládnout.

„Pokud se tak stane, bude to šok, ale nikoli bezprecedentní: prvních šest amerických prezidentů byli vzdělaní gentlemani z  východu, ať z Virginie či Massachusetts. V  roce 1828 však byl sedmým prezidentem zvolen proti vůli elit z východního pobřeží drsný, hrubý, nepříliš vzdělaný, leč u lidu populární voják z divočiny na západě, generál Andrew Jackson. Elity byly zděšeny. A nastala éra jacksonovské demokracie,“ píše Joch.

Největší šanci proti Trumpovi by zřejmě měla Hillary Clintonová. Ta má nominaci u demokratů prakticky jistou, pokud se nestane nic překvapivého. U republikánů ale nejsou bez šancí na úspěch ani další politici – především senátoři Ted Cruz a Marco Rubio. Oba mají kubánský původ a názorově jsou si poměrně blízko. Vyjadřují se podstatně slušněji než Trump. Především Rubio je jako o něco mírnější politik vnímán jako kandidát establishmentu. Je to také skvělý řečník. Ani to mu ale nemusí stačit k republikánské nominaci na prezidenta. Budeme si zkrátka muset počkat. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…