Ústavní expert k miliardám pro církve: Stát nemůže vydírat pomocí daní

19.04.2014 19:27

Právník a bývalý poslanec ČSSD, neúspěšný kandidát na ústavního soudce a údajný spoluautor kontroverzní amnestie Václava Klause Zdeněk Koudelka kritizuje výroky některých politiků, kteří uvedli, že pokud církve tzv. dobrovolně neodevzdají část svých nároků státu, lze změnit daňové zákony a restituční náhrady církvím zdanit. Koudelka argumentuje tím, že právní stát není gangster a nemůže užít daně jako nástroje k vydírání.

Ústavní expert k miliardám pro církve: Stát nemůže vydírat pomocí daní
Foto: hns
Popisek: Zdeněk Koudelka byl i kandidátem na ústavního soudce

Koudelka poukazuje na to, že dosud restituční náhrady fyzickým osobám, sportovním spolkům či v rámci nápravy pronásledování Židů za německé okupace dani nepodléhaly. Přiznává, že stát může daně do budoucna upravovat a může zdanit věci, které nyní nezdaňuje. „Nicméně daňové zákony musí být obecné. Lze zdanit dotace a platby ze strany státu, ale pak pro všechny, ne jen pro některé. Lze zdanit restituce, ale všem, ne pouze někomu,“ píše Koudelka.

Podle něj je ubohé, že lupičské chování někteří politici nezastírají. „Veřejně prohlašují, že pokud někdo něco nedá ,dobrovolně' sám, tak mu to seberou formou daní, které mohou jako představitelé politických stran v Parlamentu prosadit,“ uvádí a přirovnává takové chování politiků k mafii.  

Právní stát podle Koudelky není gangster a nemůže užít daně jako nástroje k vydírání. „V opačném případě se stává státem lupičské hordy. To, že jsou veřejně zaznamenány výroky politiků, kteří s touto možností kalkulují, usnadňuje případné soudní procesy,“ varuje s tím, že případné změny smluv mezi státem a církvemi, které by byly dosaženy pod nátlakem, budou neplatné. „Záleží jen na odvaze soudců, zda se dokážou nátlaku některých držitelů moci a médií postavit,“ uvedl Koudelka.

  • Celý článek Zdeňka Koudelky ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…