Ústavní soud rozhodne o návrhu senátora Valenty a jeho kolegů. Jde o potraviny

30.12.2018 7:00

Ústavní soud (ÚS) hned po Novém roce vyhlásí, jak rozhodl o návrhu senátorů na zrušení novely o jídle pro potravinové banky. Konkrétně jde o povinnost velkých řetězců dávat část neprodaného zboží pro charitativní a humanitární účely. Veřejné vyhlášení nálezu svolal soudce zpravodaj Jan Filip na 2. ledna, zjistila ČTK z webu soudu.

Ústavní soud rozhodne o návrhu senátora Valenty a jeho kolegů. Jde o potraviny
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Senátor Ivo Valenta

Návrh čekal na rozhodnutí od poloviny roku 2016. Podala jej skupina 25 senátorů reprezentovaná Ivem Valentou (za Soukromníky). Části novely zákona o potravinách a tabákových výrobcích považovali senátoři za zásah do vlastnických práv, vadila jim také až desetimilionová pokuta, kterou zákon stanovuje za nedodržení povinnosti.

Novela se dotkla prodejen s plochou nad 400 metrů. Konkrétně jde o potraviny, které nesplňují některé obecné požadavky, například mají deformovaný obal nebo špatné označení. Mohou mít i prošlé datum minimální trvanlivosti, ale nesmí být zdraví nebezpečné. Podle novely mají zboží dostat neziskové organizace, které shromažďují, skladují a distribuují potraviny pro humanitární účely a charitu.

Zákon podle senátorského návrhu v podstatě zavedl nucenou účast na charitě. „Zákon sice může být motivován dobrým úmyslem, ale platí, že cesta do pekla může být dlážděna dobrými úmysly. Charita je dobrovolná a tím se radikálně odlišuje od vrchnostensky vymáhaných daní,“ stojí v návrhu, který pro senátory připravoval advokát Zdeněk Koudelka. Návrh dává příklady z totalitní minulosti. Povinnost přirovnává k nuceným darům či nevýhodným odkupům při nacistické arizaci židovského majetku nebo ke komunistické kolektivizaci venkova.

Stát by podle senátorů neměl přenášet náklady sociální politiky na konkrétní a relativně malou skupinu lidí - potravinářské podnikatele. „Jakoukoliv státní politiku musí stát dělat za své peníze,“ napsali senátoři.

Novelu v roce 2016 schválil Senát a podepsal prezident. Kritikům úpravy vadilo to, že nebudou moci potraviny dodat přímo například do dětských domovů nebo zoologických zahrad. Tehdejší ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) změnu hájil s odůvodněním, že ročně je v Česku vyhozeno až 80 kilogramů potravin na občana.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…