Útok Ruska a plyn jako zbraň. Michael Žantovský o tom psal již dávno. Nyní dodal...

30.04.2022 10:28

Někdejší velvyslanec, diplomat Michael Žantovský ve své knize „Ochlazení“ předpověděl, že Rusko zaútočí na sousední stát a v návaznosti na přijaté sankce Evropské unie se rozhodne přerušit dodávky plynu do Evropy. Ke knize – a nejen k ní – se vrací v rozhovoru na serveru iDnes.cz.

Útok Ruska a plyn jako zbraň. Michael Žantovský o tom psal již dávno. Nyní dodal...
Foto: Hana Brožková
Popisek: Michael Žantovský

Knihu Ochlazení psal Žantovský v době, kdy byl velvyslancem v Izraeli. Psal se rok 2008 a v Gruzii došlo k ruské agresi. „Začala se rýsovat nebezpečí použití ruských zdrojů energií jako zbraně vůči Západu nebo svým sousedům. Celý život se zabývám příběhy. Ať už skutečnými nebo fiktivními, a na půdorysu téhle situace se mi začal rýsovat fiktivní příběh o tom, co by se stalo, kdyby se hrozba opravdu uskutečnila a jakým způsobem by se naše země a její zpravodajské služby a jiné instituce s takovou situací vyrovnávaly,“ poznamenal Žantovský.

„To podivuhodné, co, zdůrazňuji, jsem neplánoval a nemohl předvídat, je, že kniha vyšla v prosinci 2018 a o několik týdnů později vypukla první rusko-ukrajinská plynová krize, ve které se skutečně energetická zbraň poprvé použila,“ dodal Žantovský, jenž knihu nejprve napsal pod pseudonymem Daniel Wolf. 

Když pak v rozhovoru hovořil o současné situaci, uvedl, že po dlouhé době je to první chvíle, kdy Západ postupuje společně, koordinovaně. „A s jasným cílem nedopustit, aby Rusko dosáhlo cílů, s kterými válku zahájilo a aby v agresivní politice nemohlo pokračovat,“ podotkl Žantovský.

„V našem dlouhodobém zájmu je, aby konflikt skončil, a to takovým způsobem, že bude možné uvažovat o přijetí Ruska zpátky do mezinárodního společenství a o navázání relativně normálních vztahů. Já osobně si to ale těžko dovedu představit za situace, když Vladimir Putin bude nadále zůstávat v čele státu. Nese hlavní zodpovědnost za situaci, která vznikla, a dopouští se podle všech norem mezinárodního práva několika zločinů. Zločinu agrese, válečných zločinů, zločinů proti lidskosti a, to zatím nelze říct s plnou zodpovědností, v některých projevech možná také zločinu genocidy,“ dodal někdejší diplomat.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…