Útok na Izrael ukončen, hlásí Írán. Izrael plánuje odvetu. Biden vycouval

14.04.2024 7:50 | Monitoring

Írán vyslal na Izrael za uplynulou noc více než 300 dronů, informovala o tom izraelská armáda s tím, že 99 procent z nich se podařilo sestřelit. Útok je odpovědí na bombardovaný íránský konzulát v Damašku 1. dubna, připisovaný židovskému státu. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že jakýkoliv útok nezůstane bez odvety. Americký prezident Joe Biden v prohlášení uvedl, že plánuje koordinovat reakci G7 na útok Íránu. Před odvetou Írán varuje Izrael; tvrdí, že pokud Washington podpoří protiútok, zasáhne americké základny, uvádí zahraniční média.

Útok na Izrael ukončen, hlásí Írán. Izrael plánuje odvetu. Biden vycouval
Foto: X
Popisek: Írán vypustil stovky dronů i rakety na Izrael.

Írán zahájil vlnu úderů proti Izraeli v odvetě za smrtící izraelský útok na komplex íránského velvyslanectví v Sýrii z minulého týdne, což je bezprecedentní krok Teheránu, který by mohl dále rozšířit probíhající konflikt na Blízkém východě, který eskaloval mezi Izraelem a teroristickým hnutím Hamás loni v říjnu v Pásmu Gazy.  Ačkoli se Izrael k útoku nepřihlásil, tak se předpokládá, že je za něj zodpovědný.

Podle mluvčího Izraelských obranných sil Daniela Hagariho bylo v noci na sobotu na Izrael vypáleno více než 200 „hrozeb" včetně balistických raket a dronů. Mnoho z nich bylo zachyceno izraelskými systémy vzdušné obrany včetně stíhaček, zasahovaly také stíhačky USA, Velké Británie a Jordánska, uvedla CNN.

„Naše letadla jsou stále ve vzduchu a zachycují cíle a jsme připraveni na jakoukoli hrozbu, která se na Izrael přiblíží," řekl Hagari.

 

 

Podle izraelské záchranné služby nebyly zaznamenány žádné případy zranění, které by byly způsobeny přímo íránskými údery.

Po zveřejnění zprávy o útoku byly v severoizraelském městě Haifa otevřeny kryty pro veřejnost a zakázána velká veřejná shromáždění. Izrael uzavřel svůj vzdušný prostor, stejně jako nedaleké Jordánsko, Irák a Libanon.

Na možnost íránského útoku se Izrael připravoval. V sobotu večer izraelská armáda oznámila, že je v plné pohotovosti, na dva dny uzavřela školy a zakázala veřejná shromáždění nad 1000 lidí. Opatření začala platit v noci na neděli, což je v Izraeli první den pracovního týdne.

Íránské ministerstvo zahraničí v sobotu uvedlo, že vůbec poprvé Írán útočí na Izrael přímo ze svého území a jde o reakci na útok na konzulát v Damašku z 1. dubna. Ministerstvo prohlásilo, že se jedná o „sebeobranu“. V neděli brzy ráno místního času íránské zastoupení při OSN oznámilo, že útok je nyní „považován za ukončený", ale varovala před možnou budoucí eskalací.

„Pokud se však izraelský režim dopustí další chyby, bude íránská odpověď podstatně tvrdší," dodalo íránské zastoupení při OSN na sítí X. Jedná se podle něj o konflikt mezi Íránem a darebáckým izraelským režimem, od něhož se USA musí držet dál.

Na platformě X se objevují záběry, jak se v íránských v ulicích oslavuje útok na Izrael.

 

 

Americký prezident Joe Biden v sobotu večer telefonicky hovořil s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Po rozhovoru vydal Bilý dům prohlášení prezidenta Bidena. V něm uvedl, že americká armáda pomohla Izraeli sestřelit téměř všechny drony a rakety mířící na Izrael, napsala agentura Reuters.

Biden také ve svém prohlášení uvedl, že bude koordinovat reakci vedoucích představitelů zemí skupiny G7 na útok Íránu a bude i nadále ostražitě reagovat na hrozby.

 

 

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu řekl, že jakýkoliv útok nezůstane bez odvety. Izraelský bezpečnostní kabinet udělil současnému válečnému kabinetu, jenž vznikl po útoku Hamásu a řeší konflikt v Pásmu Gazy, povolení samostatně, a tudíž rychleji rozhodnout o odvetě za íránský útok.

K útoku začínají vyjadřovat čeští politici. Předseda vlády Petr Fiala (ODS) vyjádřil Izraeli podporu: „Pevně stojíme za Izraelem a jeho právem se bránit!“ uvedl premiér na platformě X.

 

 

Stejně tak učinil poslanec Ondřej Benešík z vládní KDU-ČSL. „Irán jenom ukázal svou pravou tvář. Izrael je silný a ubrání se. Podporu spojenců, nejen případně vojenskou, ale i politickou, bude ale potřebovat. KDU-ČSL se bude zasazovat o to, že tu českou bude mít. Je-li napaden přítel, nelze stát mlčky stranou,“ uvedl.

 

Írán varuje Izrael před odvetnými opatřeními; tvrdí, že pokud Washington podpoří protiútok, zasáhne americké základny.

„Naše odpověď bude mnohem větší než dnešní vojenská akce, pokud Izrael podnikne odvetný útok proti Íránu,“ uvedl náčelník generálního štábu ozbrojených sil generálmajor Mohammad Bagheri ve státní televizi a dodal, že Teherán varoval Washington, že jakákoli podpora izraelské odvety bude mít za následek napadení amerických základen.

Americký prezident Biden Netanjahuovi řekl, že USA budou proti jakémukoli izraelskému protiútoku. CNN uvádí, že Biden řekl, že USA se žádné takové protiakce nezúčastní, píše Times of Israel.

O možné reakci na útok Íránu na Izrael se má diskutovat na zasedání válečného izraelského kabinetu v neděli od 15:00.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Izrael to vyprovokoval, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseKarel Musil , 14.04.2024 10:27:11
zničením diplomatické mise Iránu a sokonce na území třetího státu, obojí za hrubého porušení mezinárodního práva.

|  12 |  1

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…