Útok na Klause nebyl zoufalý čin. Střílelo by se ostrými, zaznělo na Radiožurnálu

02.10.2012 18:12

Hosty Speciálu z Olomouckého kraje Martina Veselovského byli v úterý Jiří Rozbořil (ČSSD), Markéta Záleská (ODS), Alexander Černý (KSČM), Bořivoj Šarapatka (TOP09 a Starostové) a Jana Zwyrtek-Hamplová (Nezávislí). Nejvíce času zabrala ale debata o celostátních tématech – hlavně o střelbě na prezidenta Václava Klause.

Útok na Klause nebyl zoufalý čin. Střílelo by se ostrými, zaznělo na Radiožurnálu
Foto: hns
Popisek: Prezident Klaus a útočník Vondrouš, ilustrační koláž

„Musím říct, že stav naší společnosti tomu odpovídá. Těmi největšími rozeštvávači jsou politické strany,“ uvedla Zwyrtek-Hamplová. „Určitě se cítím spoluvinen,“ řekl k obecné situaci Černý. Podle něj je jasné, že útočník byl v beznadějné situaci, ale zlehčování celého útoku řečmi o plastových kuličkách, mu nepřipadá korektní.

Šlo o klukovinu?

Šarapatka střelbu za zoufalý čin nemá, spíš se přiklonil k tomu, že šlo o klukovinu. „Ta nálada je skutečně špatná. Někteří lidé se kvůli pravicovým vládám dostali na samotné dno,“ oponoval mu Rozbořil. „Ale za zoufalý čin bych to také nepovažoval. Kdyby byl zoufalý, tak vytáhne ostrou devítku, nikoli plastovou pistolku,“ dodal.

Rozbořil připomněl aféru řidiče Romana Smetany, který přikresloval politikům tykadla. Má za to, že nejde o žádné vyjádření politického názoru, ale o ničení cizího majetku. Stejně tak není žádný politický názor vytahovat na prezidenta plastovou pistoli. Zwyrtek-Hamplové se tento názor nelíbil, jelikož ona sama žádala pro Smetanu milost.

Přikreslíme si tykadla

ODS v Olomouckém kraji si na své billboardy nechali tykadla přikreslit sami. „My tím chceme naznačit, že budeme s lidmi po volbách komunikovat,“ vysvětlila Záleská. „Jestli si kolegové teď nechávají kreslit tykadla sami, je to podle mě obrana, aby jim je nemohl přikreslit nikdo jiný,“ prohlásil Černý. Tomu prý Smetana žádná tykadla nenakreslil. Šarapatka na to ale řekl, že to, že komunista tvrdí, že on žádná tykadla nemá, je proto, že nemá ani žádné billboardy.

Kandidát za Stranu svobodných občanů zkritizoval plánovanou rekonstrukci přerovského letiště, do kterého bylo prý za poslední dva roky investováno 150 milionů korun. „Já jsem pro zachování letiště pro vojenské účely,“ odpověděla Záleská na to, zda chce kraj v Přerově udělat civilní letiště.

Další divák se zase ptal na problémy s nezaměstnaností, hlavně na Jesenicku. „V našem programu máme například opatření dopravního charakteru,“ jmenoval Šarapatka jedno z řešení spolu s podporou školství. „My máme plán, ale nezaměstnanost je hlavně v kompetenci státu,“ reagoval Roztočil. Souhlasil ale, že pro rozvoj podnikání na Jesenicku je zásadní infrastruktura.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…