Útok na Putina! S vraždou jeho kritika Němcova je to prý úplně jinak

28.02.2015 12:56

Jeden z předních představitelů ruské opozice a ostrý kritik Putinova režimu Boris Němcov byl včera zavražděn poblíž Rudého náměstí. Západní tisk spekuluje o tom, že má smrt Němcova na svědomí ruský prezident Vladimir Putin. Ozývají se však také hlasy, podle kterých je vražda bývalého vicepremiéra provokací namířenou proti Putinovi.

Útok na Putina! S vraždou jeho kritika Němcova je to prý úplně jinak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karikatura Vladimira Putina

Americký konzervativec Paul Craig Roberts je přesvědčen, že ruský prezident za vraždou Borise Němcova určitě nestojí. Naopak se domnívá, že za jeho smrtí stojí Putinovi nepřátelé, kteří jej touto cestou chtějí poškodit. "Jestli Němcova nezavraždila CIA, aby z jeho smrti mohla obvinit Putina, pravděpodobně to udělali ruští nacionalisté. Nejenom oni mohli získat pocit, že Němcov je agentem americké CIA," tvrdí Roberts a poukazuje na události spojené se zavražděním ruského opozičního právníka Magnitského před šesti lety. "Jeho smrtí zdůvodnily Spojené státy uvalení sankcí na Rusko. Západní média poté bez důkazu jednohlasně tvrdila, že Magnitského nechal zavraždit Putin," píše Roberts.

Celý komentář P. C. Robertse v angličtině je ZDE.

"Podle mého názoru je to nesmysl. Putin je příliš chytrý, aby Washingtonu takto hloupě nahrál do karet. Navíc hlasitý kritik Němcov neměl sílu, aby nějakým způsobem narušil vysokou oblíbenost Putina u ruského obyvatelstva. Jen připomínám, že ta podle posledních výsledků dosahuje neuvěřitelných 85 %. Němcov byl podporovaný ruskými neziskovými organizacemi, které jsou placeny Washingtonem. Pokud tedy Němcova nechala zavraždit CIA, potom usmrtili svého vlastního člověka. Přesněji řečeno, svůj vlastní majetek. Uvidíme, jestli zisky z této propagandistické hry převáží nad ztrátou předního Putinova kritika," píše Roberts.

Podobný názor na smrt opozičního předáka Němcova zastává i vlivný americký vojenský analytik žijící údajně na Floridě, který vystupuje pod přezdívkou The Saker. Ten na svém blogu thesaker.is pochybuje o tom, že by měl ruský prezident důvod vypořádat se s Němcovem tímto brutálním způsobem. "Němcov byl zavražděn několik dní před plánovanou demonstrací ruské opozice, která se má konat 1. března. Problém je v tom, že ruská opozice má podporu asi 5 % obyvatelstva. Suma sumárum, jde o politickou mrtvolu. V naději, že do ulic vyjdou tisíce lidí, spojila se liberální opozice s ultranacionalisty, kteří jsou užitečnými idioty CIA a homosexuálními aktivisty. Jenže to nestačilo. Němcovova smrt tedy přichází v pravou chvíli," soudí vojenský analytik.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

"Je zřejmé, jakým způsobem bude v rámci své protiruské propagandy CIA reagovat. Uslyšíme ze všech stran, že je Putin vrah a společne s Němcovem byla v Rusku zavražděna demokracie a svoboda. Osobně se domnívám, že buď Němcova zavraždil nějaký blázen či se stal obětí přepadení. Víc pravděpodobná je ovšem varianta, že jde o typickou akci Západu. Zpravodajské služby nechaly zavraždit politika bez vlivu a důvěry, aby jej mohli politici a média prohlásil za mučedníka, který zemřel za demokracii a lidská práva. V případě, že platí druhá varianta, tak je to pro Západ velký úspěch. Bude tím dosaženo opětovného nárůstu nepřátelství vůči Rusku a Putinovi," je přesvědčen Saker.

Podle Sakera je však tato vražda značným neúspěchem ruských bezpečnostních služeb, které nevěděly, že se něco takového chystá a nedokázaly tomu předejít. Tento neúspěch budou muset napravit tím, že odhalí, kdo za vraždou Němcova skutečně stojí. "V každém případě bude jeho smrt značným povzbuzením pro ruskou opozici. Mnoho lidí jistě v neděli u příležitosti plánované demonstrace vyjde na jeho počest do ulic," odhaduje Saker.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…