Útok na Ukrajinu? Jen cvičení, myslelo si Německo den před. Pak přišla CIA

28.08.2023 10:40

Ruská invaze byla překvapením i pro německou Spolkovou zpravodajskou službu (BND). Den předem je varovala až americká CIA a vyvrátila tak informaci, že jde pouze o cvičení. V rozhovoru s novinářem Stephanem Lambym o jeho nové knize a chystaném dokumentu o činnosti současné vlády uvedl vicekancléř Robert Habeck (Zelení).

Útok na Ukrajinu? Jen cvičení, myslelo si Německo den před. Pak přišla CIA
Foto: Repro Youtube
Popisek: Německý ministr pro hospodářství Robert Habeck

Novinář, autor a filmový producent Stephan Lamby ve své nové knize a chystaném dokumentu Ernstfall – Regieren am Limit (Nouzový stav – vládnutí na hraně možností) pozoruje práci německé vlády a doprovází se svým kamerovým týmem její klíčové členy od prosince 2021. Na státních návštěvách po světě i na interních jednáních pozoroval například kancléře Olafa Scholze (SPD), ministryni zahraničních věcí Annalenu Bearbockovou (Zelení) nebo vicekancléře a ministra hospodářství a ochrany klimatu Roberta Habecka (Zelení).

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29566 lidí

Producent Stephen Lambdy v dokumentu informoval i o návštěvě vicekancléře Roberta Habecka americkou obchodní zástupkyní Katherine Taiovou den před začátkem ruské invaze na Ukrajinu – tedy 23. února 2022. Rozhovor se měl týkat mzdového dumpingu. Taiovou však doprovázeli agenti CIA, kteří po schůzi měli požádat Habecka o „důvěrnou diskusi“.

Habeck byl lidmi z CIA důrazně informován, že „ruská invaze začne následující noc“. Habeck se měl také dozvědět, „že ruská raketová odpalovací zařízení jsou připravena k odpálení a stíhací letouny se nakládají bombami“, stejně tak mu byl sdělen i přesný čas chystané invaze.

Lamby v dokumentu zmiňuje, že Habeck byl tehdy lépe informován než kancléř Olaf Schols, který stejnými informacemi nedisponoval a „nebyl toho dne agenty CIA informován stejně“.

Po sdělení informací o plánované ruské invazi byl Habeck spolu s jeho týmem podle Lambyho zděšen. Lamby v dokumentu mluví o „chybném úsudku BND“ (Spolkové zpravodajské služby). Prezident Spolkové zpravodajské služby a advokát Bruno Kahl ještě den před ruskou invazí byl na návštěvě v Kyjevě na Ukrajině a nevěřil hrozbě bezprostředního útoku ze strany Ruské federace. Robert Habeck to prezidentovi Spolkové zpravodajské služby dodnes vyčítá: „Pokud měly služby stejné informace, interpretovaly je jinak. Američané a Britové velmi důrazně informovali, že vypukne válka. Ostatní služby říkaly: Tohle je jen cvičení, k nejhoršímu nedojde,“ řekl Habeck Lambymu v rozhovoru vedeném 23. června a doplnil, že „ostatními službami“ myslí i právě Spolkovou zpravodajskou službu.

Další pochybení zpravodajské služby podle Habecka následovalo při vzpouře proti Putinovi nedávno zesnulého velitele Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina, kdy Spolková zpravodajská služba informovala spolkovou vládu pouze krátce před jejím vypuknutím. 

V rámci strany SPD se jednalo o výměně prezidenta Spolkové zpravodajské služby. Podle týdeníku Zeit nicméně vláda výměnu prezidenta BND Bruna Kahla popřela a i nadále s ním spolupracuje, jak potvrdila mluvčí vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…