Útok na vládu, to od Kalouska každý ve studiu čekal. Ale že se tímhle pustí do Pirátů... Spadla nejedna čelist

17.10.2020 9:11

Vláda včera schválila mj. kompenzační bonus pro malé podnikatele, ošetřovné pro živnostníky či program COVID III pro příští rok. Ekonomickým tématům se v Událostech, komentářích na ČT24 věnoval předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Poukázal, jak se piráti a komunisté snaží zpochybnit naše závazky vůči NATO, což považuje za velmi nebezpečné. „Spojenecké závazky je nutné dodržovat. Jinak ohrožujeme bezpečnost státu,“ řekl.

Útok na vládu, to od Kalouska každý ve studiu čekal. Ale že se tímhle pustí do Pirátů... Spadla nejedna čelist
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Anketa

Obáváte se dalšího vývoje situace kolem nemoci COVID-19? (Ptáme se od 15.10.2020)

74%
26%
hlasovalo: 21991 lidí
„Kdyby vláda využila čas, který jsme si koupili na jaře, tak se tohle vše vůbec nemuselo stát a ke škodám nemuselo dojít,“ zopakoval Kalousek na úvod své stanovisko vůči vládě, jež koronavirovou situaci podcenila. „Dnešní situaci řada podnikatelů neustojí,“ doplnil, že své rezervy již vyčerpali na jaře.

Předeslal, že zcela určitě bude TOP 09 hlasovat pro kompenzační bonus 500 korun denně pro podnikatele z uzavřených provozů a pro ošetřovné 400 korun pro živnostníky po dobu uzavření škol. „Mám veliké obavy, zda to ale bude stačit,“ podotkl Kalousek.

Věnoval se také tématu EET. Ministryně financí Alena Schillerová odložila všechny čtyři vlny EET na začátek roku 2023. „Od samého začátku je to nákladný a nesmyslný projekt. Nic nepřináší. Je rozumné ho odložit a definitivně zrušit, pevně doufám, že k tomu dojde,“ řekl Kalousek.

Diskusi také vyvolala zpráva týkající se obrany a bezpečnosti země. Návrh na odebrání deseti miliard korun pro armádu Kalousek považuje za útok na bezpečnost České republiky. O snižování armádního rozpočtu a o návrhu rozpočtu na rok 2021 se povede ve Sněmovně velká rozprava. Podle Kalouska se najdou další strany kromě komunistů, které tento návrh budou podporovat, například Česká pirátská strana.

Podle Kalouska by prý armáda takové škrty nemusela ustát. Rozpovídal se v této věci o tandemu komunistů a pirátů: „Koneckonců komunisté a piráti skutečně každý rok při schvalování rozpočtu navrhují snížení obranných výdajů,“ připomněl. Nemyslí si, že jim jde o rozpočtovou odpovědnost: „Jde jim o to, aby zpochybnili naše závazky vůči Severoatlantické alianci, i v případě pirátů. Pokládám to za velmi nebezpečné. Bezpečnostní situace se covidovou krizí nezlepší, spíše naopak. Jestli chceme udržet tuto zemi v bezpečí, tak to držíme kolektivní obranou. Jinak se nám může stát, že ohrožujeme bezpečnost státu, a to bychom neměli,“ pravil Kalousek.

Vládu, podle Kalouska, navíc vůbec netrápí snaha přejít k rozpočtové odpovědnosti. „Můžeme si možná ještě dovolit velký schodek příští rok. Ale v letech 2022 a 2023 musíme směřovat k vyrovnaným rozpočtům, To vládu nenapadne,“ prohlásil Kalousek, s tím, že vláda zde volí přístup „po nás potopa“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…