Už dva týdny jsme mohli mít novou vládu, upozornil Dienstbier

20.01.2014 23:02

Nová vláda zde mohla být už dva týdny, ovšem to, co se nyní děje, je nestandardní. Tvrdí to senátor a zřejmě budoucí ministr bez portfeje Jiří Dienstbier. Podle něj se tak jen prodlužuje doba, kdy v Česku vládne nelegitimní kabinet.

Už dva týdny jsme mohli mít novou vládu, upozornil Dienstbier
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Nezvolený Jiří Dienstbier na 37. sjezdu ČSSD

„To, co se teď děje, není úplně standardní,“ řekl v Událostech, komentářích Jiří Dienstbier. „Jestliže 6. ledna byla uzavřena koaliční smlouva a jestliže ten samý den všechny strany oficiálně oznámily, jací jsou jejich kandidáti, tak jsme tu dva týdny mohli mít novou vládu,“ dodal.

Podle něj se tím jen protahuje doba, kdy je v České republice nelegitimní vláda – tedy vláda Jiřího Rusnoka. „Očekával bych, že ten proces jmenování bude podstatně rychlejší,“ poznamenal Dienstbier.

Na mysli měl váhání prezidenta Miloše Zemana, který chce ještě se všemi kandidáty na ministry mít kratší rozhovor. „Myslím, že to musí být především profesionální záležitost,“ komentoval to Dienstbier. „Na tom není nic špatného, takže já předpokládám, že se bude s každým bavit o tom, co pak bude mít ve vládě na starosti,“ dodal.

Naopak ODS, která byla donedávna ve vládě, nyní zaujme místo v opozici. Tam chce být podle nového předsedy Petra Fialy hlavní silou – jen to bude ještě nějaký čas trvat. „Právě ten kongres ukázal, že ODS je zpět, že má novou energii,“ vysvětloval s tím, že ale také vítá, že brzy vznikne nová vláda. „Určitě je potřeba, abychom měli politickou vládu, ale zatím jsme k tomu nedospěli,“ míní Fiala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…