Už hodně na*raný Soukup: Sem tečou peníze ČT! Noričko Fridrichová, pitomoučká! Za zpravodajství, za jídlo, kšefty bokem

30.01.2019 8:31

Další den, další zprávy a další kopance do studia na Kavčích horách. Jaromír Soukup zřejmě nechce reportáž o dluzích svých firem nechat jen tak. Proto se jeho pořad Moje zprávy změnil v Kauzy Jaromíra Soukupa a Soukup tentokrát „jel“ hloubkovou sondu do hospodaření České televize. Padla obvinění z „odklánění“, nehospodárnosti a nepotismu. „Jakmile je něco placeno z daní, tak to musí být těm poplatníkům zveřejněno, ta instituce, která utrácí veřejné peníze, musí být transparentní, tak je to všude na světě,“ hřímal Jaromír Soukup a odhaloval jednu sumu za druhou.

Už hodně na*raný Soukup: Sem tečou peníze ČT! Noričko Fridrichová, pitomoučká! Za zpravodajství, za jídlo, kšefty bokem
Foto: Repro TV Barrandov
Popisek: Jaromír Soukup propírá finance ČT

Jako první šil Soukup do Kamila Švece, dle Soukupa věhlasného analytika ČT. Soukup se hned ze začátku svěřil, co ho ten den pobavilo: „Byl tím rozhovor Kamila Švece pro Český rozhlas Plus o principech demokracie.“ Pak citoval Švecovu hlavní myšlenku, že aby demokratická společnost fungovala, musí hledat pojítka mezi jednotlivými názory. „Tak hlavně, že se tím tvoje Česká televize řídí ve svým ideologicky zpracovaným černobílým obsahu,“ kopl si moderátor. Pak Soukup pro jistotu dodal, že rozhovor je sice 3 dny starý, ale že jako pracující člověk neplacený koncesionářskými poplatky nemá čas sledovat „každej žvást, kterej Kamil Švec, Luboš Rosí a Nora Fridrichová vypouštějí z úst“.

Anketa

Schvalujete práci ministra zahraničí Tomáše Petříčka?

6%
94%
hlasovalo: 16991 lidí

Další špička na ČT šla za jejími právníky. „Prej vždycky, když vysílaj, tak oni maj v pohotovosti PR tým, a píšou na Twitter a Facebook, v čem jako lžu, a právníci ČT maj povinný sledování mejch pořadů a dělat si zápisky, aby hned mohli psát nějaký stížnosti,“ tvrdil Soukup a dodal, že mu to nevadí, že mu to dokonce dělá dobře. „Ono je až neuvěřitelný, že za veřejnoprávní peníze sledujou moje pořady a za další veřejnoprávní peníze je analyzujou. A online píšou... Co minutu, vteřinu potom, co to řeknu... Co vteřinu, oni to napíšou ještě dřív, než to řeknu, že lžu, že nemám pravdu. A mají k tomu nějakej svůj argument, kterej jim napsal Kamil Švec,“ kopl si opět do analytika s „legračním hlasem“ Soukup.

Ze stavu ČT obvinil politiky, kteří volí Radu pro rozhlasové a televizní vysílání a dosazují do ní prý své kamarády. Do RRTV se pustil i za to, že tají, kolik stálo natočit nechvalně proslulou pohádku Kouzelník Žito. „Jakmile je něco placeno z daní, tak to musí být těm poplatníkům zveřejněno, ta instituce, která utrácí veřejné peníze musí být transparentní, tak je to všude na světě,“ stěžoval si Soukup a dodal, že Česká televize utratí za rok více, než vydělá. „Česká televize je veřejná instituce. To, že se chová jako utržená ze řetězu, je chyba těchto lidí: Petra Dvořáka, ředitele ČT, a kompletní sestavy rady České televize, která má tuhletu stanici a její hospodaření kontrolovat, ale jaksi na to peče.“ Radu ČT pak prohlásil za ztroskotance, pro které je toto angažmá „poslední šolich“, i když se považují za odborníky.

Soukup pak ukázal na graf, na kterém je počet vyrobených hodin vlastní tvorby, a ptal se, proč v tomto grafu vede Polsko a ČR. Pak ukázal na šedý sloupeček „zakázkové výroby“ a vysvětlil, že zatímco na tuto výrobu je potřeba výběrové řízení, na vlastní tvorbu potřeba není. Stačí prohlásit, že je „autorsky jedinečná“. Podle Soukupa je to zjevné obcházení zákona o veřejných zakázkách a za seriál se pak zaplatí 100 milionů. Ovšem kolik se zaplatí skutečně, není možné zjistit, protože smlouvy jsou začerněné.

Dále Soukup vysvětlil, že se ČT v reportáži o něm a jeho firmách soustředila pouze na některé, ale jeho skupina tvořená 35 firmami je finančně zdravá a má mnohamiliardové obraty. „My zdraví jsme, my jsme v pohodě, banky jsou v pohodě, ale Nora Fridrichová evidentně není v pohodě,“ ujistil generální ředitel TV Barrandov diváky a možná nejen je. Doplnil, že kdyby si reportéři vyžádali konsolidovanou závěrku nebo vzali celou skupinu jako celek, nemohli by říkat, že Jaromír Soukup je na tom špatně.

Hospodaření ČT

A pak přešel do protiútoku. Podle jeho informací klesly úspory ČT od nástupu Petra Dvořáka na místo ředitele o 2 miliardy korun. Dodal, že Dvořák bere plat 230 tisíc Kč a k tomu odměnu asi ve stejné výši, kvůli tomu, že drží „vyrovnaný rozpočet“. Ale tento vyrovnaný rozpočet je tvořen tak, že Dvořák veme peníze z rezervy vytvořené jeho předchůdcem, určené na digitalizaci. Na začátku podle Soukupa  v rezervě byly 4 miliardy korun, nyní prý jen dvě. Předloni prý částka, kterou ČT použila na vyrovnání rozpočtu, činila 400 milionů.

„Ano, Lubočku Rosí a milá Noro, Nořičko,“ oslovil Soukup zdrobněle pracovníky ČT, „je to tak. Kdybych byl stejně pitomoučký jako jste vy dva, tak bych z toho udělal titulek a řekl, že Česká televize skončila ve ztrátě 400 milionů korun. Kdybych byl Nora Fridrichová, Nořička, tak z toho udělám rovnou půl miliardy ztráty.“ A dodal, že on, narozdíl od nich, nemá občany ČR jako svůj bankomat. Podle Soukupa se na koncesionářských poplatcích vybere 5 a půl miliardy ročně, což je 12krát více, než on dostane od reklamních inzerentů. 40 %, tedy 2 miliardy, prý jdou na platy. „Aby taky ne, když v tomhletom molochu pracuje téměř 3000 lidí,“ posteskl si Soukup a dodal, že on si vystačí s 200 zaměstnanci. Ale zřejmě je to pořád málo, protože si musí seriály a filmy kupovat nebo koprodukovat, tvrdil moderátor.

Jaromír Soukup také uvedl, že na zpravodajství ČT jde 348 milionů korun, což je více jak v loňském roce. „Česká televize radši oseká takové blbosti jako dramatická tvorba vyráběná jimi, protože z té se blbě odkloňuje; sport, kdo by stál vo sport, z toho se taky blbě odkloňuje, tady vám prodaj práva na zápas Petry Kvitový v Melbourne, a kdo by to kupoval, z toho se nic nevodkloní,“ tvrdí moderátor. Pustil se i do stravování, za které podle jeho informací ČT utratí 65 milionů, tedy na svíčkovou pro zamětnance ČT se celý jeden měsíc skládá celá Praha.

„Je to instituce, která je schopná pojmout tolik peněz, kolik do ní nasypete, a víte proč, protože ten systém těch zakázek a odklánění je tak geniálně propracovanej, že tím propadne úplně všechno,“ uzavřel téma financí ČT moderátor a generální ředitel TV Barrandov Jaromír Soukup.

Celý pořad ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: kas

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…