Už i Švýcarsko. „Pokud ruský zemní plyn přestane být dostupný, utrpí celá Evropa,“ zaznělo varování

09.07.2022 11:30

Pětašedesátiletý vrcholný švýcarský manažer André Dosé, je nyní společníkem soukromé konzultantské firmy. Kromě toho je ale také prezidentem společnosti provozující síť Swissgas, plynárenské sítě Mittelland, viceprezidentem Transitgas AG a delegátem představenstva Swiss Energy Trading AG, tedy osobou povolanou vyjádřit se ke švýcarské energetické krizi. A nemá příliš potěšující zprávy.

Už i Švýcarsko. „Pokud ruský zemní plyn přestane být dostupný, utrpí celá Evropa,“ zaznělo varování
Foto: Repro Youtube
Popisek: André Dosé, ředitel švýcarské Swissgas

Anketa

Co vy a letní dovolená?

hlasovalo: 6142 lidí
V rozhovoru, který poskytl švýcarskému listu Neue Zürcher Zeitung, Dosé ostře kritizuje Spolkovou radu a říká, že její nouzové plánování pro plyn a elektřinu nefunguje.

„Před třemi měsíci jsme měli mít zajištěný plyn za jednu nebo dvě miliardy franků. Ale to se nestalo. Nyní budou náklady třikrát vyšší,“ pokračoval André Dosé v kritice.

Dostal se i ke srovnání stávající energetické krize a krachu švýcarských aerolinek Swissair.

„V obou případech krize přišla rychle a nečekaně. Potopení Swissairu zároveň ukázalo, stejně jako nyní, že náš politický systém – se všemi jeho výhodami – neumí zvládat krize,“ řekl a pokračoval s tím, že švýcarská reakce na krize je příliš pomalá, vytváří zbytečné krizové výbory a že švýcarský systém založený na širokém názorovém spektru, který jinak považuje za dobrý, nemůže v krizi fungovat.

„Nyní máme obrovský problém. Množí se signály, že po červencové údržbě plynovodu už z Ruska do Evropy přes Nord Stream 1 nebude proudit žádný další plyn. Nedostatek plynu v Německu by mohl být vyhlášen v nejbližších dnech,“ zhodnotil aktuální situaci Dosé.

Na otázku, co by teď mělo Švýcarsko udělat, viděl Dosé jen krátkodobá řešení. Rozšiřování fotovoltaiky je podle něj v pořádku a dobré – ale přes zimu nepomůže. 

„Švýcarsko zaostává za ostatními zeměmi v Evropě. Navíc nemáme s EU smlouvu o elektřině, což naši situaci nezlepšuje,“ konstatoval. „A nemám dojem, že by si lidé v této zemi uvědomovali, jak nebezpečná je situace. Pokud je nyní obyvatelstvo vyzýváno, aby se místo koupele sprchovalo, pak je rozsah našich problémů zásadně nepochopený.“

Na vyjednávání švýcarské Spolkové rady s Německem se dívá Dosé s rezervou a říká: „Měli jsme jednat dříve. Vyjednávání dohody v krizi je vždy velmi obtížné. A postavení Švýcarska není nejlepší. Takže jsem spíše skeptický. Nemůžeme počítat pouze se solidaritou zemí EU,“ naznačil, že ve Švýcarsku je situace opravdu kritická.

Jistou výhodu v této krizi spatřuje Dosé v tranzitním plynovodu přes Švýcarsko z Německa do Itálie. Ten lze prý použít v obou směrech, od severu k jihu a od jihu k severu, část plynu by pak mohla proudit do Švýcarska. 

„To ale problém neřeší. Nejprve je nutné naplnit potrubí plynem. Pokud ruský zemní plyn přestane být dostupný, utrpí celá Evropa.“

Dosé také vytýká vládě, že nepřijala potřebná opatření včas.

„Před třemi měsíci jsme měli mít zajištěný plyn za miliardu franků nebo dvě. Ale to se nestalo. Nyní pořízení stojí třikrát tolik. To byla chyba. Plynová krize byla oznámena již loni – ceny explozivně vzrostly, skladovací kapacity v Německu zůstaly nízké, Rusko už tehdy hrálo velkou roli. A my to včas nepoznali,“ říká a dodává, že člověk si prostě nedokázal představit, že by mohl nastat nedostatek plynu ani v plynárenství, ani ve Spolkovém úřadu pro národohospodářské zásobování.

Na závěr rozhovoru se André Dosé pouští do úvah o budoucnosti.

„Nejen zemní plyn, ale i elektřina teď výrazně zdražuje. Energie bude v budoucnu dražší. Nyní musíme myslet na 10 až 15 let dopředu a zvážit, jak se může Švýcarsko stát více soběstačným. Například můžeme investovat do slunných zemí a přeměňovat tam sluneční energii na syntetický plyn. Do Švýcarska se dá dopravit poměrně snadno lodí a vlakem nebo potrubím,“ uzavírá relativně optimisticky André Dosé svůj rozhovor pro Neue Zürcher Zeitung.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…