Už je to i v novinách: Václav Klaus má Institut Václava Klause

05.03.2012 6:51

Nově vzniklý Institut Václava Klause, který je inspirovaný knihovnami bývalých amerických prezidentů, budou spravovat Klausovi synové a nejbližší. Podle pondělní Mladé fronty Dnes (MfD) je obecně prospěšná společnost už zapsaná v obchodním rejstříku a jako činnosti uvádí "studijní a výzkumné aktivity, dokumentaci a propagaci díla a myšlenek Václava Klause a také shromažďování literatury související s jeho veřejným působením". O Institutu informovaly také ParlamentníListy.cz.

Už je to i v novinách: Václav Klaus má Institut Václava Klause
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus na CEPu

Zakladatelem institutu je Klausova rodina. Kromě prezidenta oba synové a jeho kancléř Jiří Weigl, který se zároveň stal ředitelem institutu. "Půjde o přípravnou fázi, takže věřím, že obě funkce bude možné skloubit. Budeme se snažit, aby po skončení svého prezidentského mandátu mohl Václav Klaus začít působit již ve fungující instituci," řekl deníku Weigl. Klausovi vyprší prezidentský mandát v březnu příštího roku.

Kellner podporu nevyloučil ani nepotvrdil

O záměru vybudovat Institut Václava Klause informovaly ParlamentníListy.cz jako první na konci února. Na projektu pod hlavičkou Václava Klause by se měl podílet miliardář Petr Kellner. Ten posléze prostřednictvím mluvčího  PPF Milana Tománka nepotvrdil, ale především nevyvrátil, že se bude na projektu podílet.

"Pokud vznikne konkrétní projekt, který by prezentoval působení Václava Klause v úřadu prezidenta, pan Kellner zváží jeho podporu," řekl Hospodářským novinám mluvčí PPF Milan Tománek. Dodal, že vzhledem k tomu, že v tomto směru nevyvíjí žádnou aktivitu český stát, logicky vzniká prostor pro iniciativu soukromého sektoru.

V institutu budou Klausovi přátelé

V knihovně působí Klausovi spojenci. Poradce Ladislav Jakl a europoslanec Ivo Strejček z ODS sedí ve správní radě, velvyslanec v Rakousku Jan Koukal a advokát Jan Kříž v dozorčí radě, uvedla MfD.

Institut zatím provizorně sídlí v Centru pro ekonomiku a politiku, další Klausovy spřízněné organizace, jež se časem stane součástí nového Institutu Václava Klause. "Chceme, aby to nebyla pouhá knihovna na zpracovávání a dokumentování veřejné činnosti. Bude též institucí výzkumnou a vzdělávací," doplnil Weigl.

Instituce by mohla sídlit v domě na Hradčanech blízko Kramářovy vily. Finanční podporu projektu vážně zvažuje nejbohatší Čech Petr Kellner. Podobný projekt prezidentské knihovny financuje pro bývalého prezidenta Václava Havla podnikatel Zdeněk Bakala. Prezidentské knihovny jsou běžné ve Spojených státech, jejich smyslem je uchovat odkaz svých zakladatelů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…