Už mi volalo několik kamarádů, jestli jim nepůjčím baťovských 99.999 korun. Michal Hašek má velkou připomínku k nápadu ČSSD

05.01.2019 8:50

Sociální demokracie se zabývá otázkou, kde začíná lichva. Je to podle ní dvojnásobek běžných sazeb srovnatelných půjček. Nyní proto hledá způsob, jak takovou přemrštěnost regulovat a problém vyřešit. Navrhne tak, aby lichvou byly úroky, které dvojnásobek běžných sazeb srovnatelných půjček přesáhnou. „Dobrými úmysly bývá dlážděna cesta do pekel,“ varuje však před návrhem exhejtman Jihomoravského kraje a oficiální poradce prezidenta Miloše Zemana Michal Hašek (ČSSD).

Už mi volalo několik kamarádů, jestli jim nepůjčím baťovských 99.999 korun. Michal Hašek má velkou připomínku k nápadu ČSSD
Foto: www.pujcka.cz
Popisek: Prázdná peněženka, ilustrační foto

Strop lichvy by měl stanovit zákon. Tohoto úkolu se aktuálně zhostila vládní ČSSD. V plánu má navrhnout, aby lichvou byly úroky, které přesáhnou dvojnásobek běžných sazeb srovnatelných půjček. Předseda sociálnědemokratických poslanců Jan Chvojka dodává, že zatím neexistují zcela jasná pravidla pro posouzení, kdy už podmínky, zejména výše úrokové sazby, přesahují společensky akceptovatelnou mez.

Anketa

Přispěl George Soros ke světovému dobru?

4%
96%
hlasovalo: 12441 lidí

„Takové opatření dále posílí stávající – zjevně nedostatečnou – ochranu osob, které se z nejrůznějších důvodů ocitají v tíživé životní situaci a ‚naskakují‘ na absurdní podmínky některých predátorů úvěrového trhu,“ sdělil LN Chvojka. Návrh hodlá předložit v průběhu jara jako poslaneckou novelu.

Pravidlo by nebylo prý nepřekročitelné, protože to, co je lichva, ve výsledku stanovují soudy a vždycky by záleželo i na konkrétních okolnostech. Stanovil by se tak ale jasný mantinel, který chybí. Existuje sice judikát Nejvyššího i Ústavního soudu hovořící o nepřiměřeném protiplnění, když úroky přesáhnou šedesát procent hodnoty půjčky, ale české právo není precedentní.

S regulací nemravně drahé půjčky vyjádřil souhlas i premiér Andrej Babiš (ANO). Upozorňuje však zároveň, že je potřeba změny ošetřit opatrně, aby nevznikla šedá zóna a nachytaní klienti netrpěli ještě více. Patřičný návrh prý očekává od Ministerstva financí. Připomínky resortu se dají případně zapracovat do Chvojkova návrhu, schvalovací pyramida u poslaneckých novel je méně robustní než u těch vládních.

Zákonná regulace lichvy, o které informují Lidové noviny, je podle Michala Haška určitě krok správným směrem. U zamýšlené dluhové amnestie stejně tak nepochybuje o dobrém úmyslu autorek záměru, ovšem upozorňuje, že dobrými úmysly bývá dlážděna cesta do pekel.

„Proč právě 100.000 Kč, proč i dluhy soukromé, nikoliv pouze dluhy vůči státu (veřejnému sektoru),“ ptá se ve svém příspěvku na Facebooku a dodává, že otázek kolem tohoto tématu je opravdu hodně a počká si raději na konečnou podobu návrhu. „Už několik kamarádů mi včera volalo, jestli jim nepůjčím baťovských 99.999 Kč,“ dodává.

Předseda poslanců ČSSD Chvojka se podle svých slov rozhodl pro dvojnásobnou hranici ročního úroku po konzultaci s odborníky z dluhových poraden. Tito experti současně upozorňují, že „běžnost“ úroku a „srovnatelnost“ úvěru se bude v praxi náročně posuzovat; vždycky rozhoduje úvěrová historie klienta a jeho platební schopnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…