V Afghánistánu se bude stavět. Tálibán netálibán. Írán a Čína si to přejí

01.09.2023 11:05

Írán a Afghánistán se ještě více propojí s Čínou. Prostřednictvím železnice. Z Íránu zaznívá, že tento krok napomůže oživení projektu Nové hedvábné stezky, o které čínský prezident Si Ťin-pching mluví už řadu let. Mluvil o něm i v Praze, když přijel na návštěvu do Prahy za tehdejším prezidentem Milošem Zemanem. Ale aby se projekt podařilo zrealizovat, je také třeba zlepšit situaci v Afghánistánu, k čemuž jak Čína, tak Rusko vyzvaly členské státy NATO.

V Afghánistánu se bude stavět. Tálibán netálibán. Írán a Čína si to přejí
Foto: AČR
Popisek: Vojenská vozidla v Afghánistánu

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29566 lidí
Podle informací serveru Caspian News se Írán zavázal dokončit stavbu železnice Khaf-Herat mezi oběma zeměmi a rozšířit ji přes Afghánistán až k čínským hranicím. Oznámil to Zabihullah Mujahid, mluvčí Islámského emirátu Afghánistán a náměstek ministra informací a kultury.

Už 8. března Abbas Khatibi, zástupce vedoucího íránské společnosti pro výstavbu a rozvoj dopravní infrastruktury, uvedl, že probíhají jednání o výstavbě 225 kilometrů dlouhého přeshraničního železničního projektu Khaf-Herat, který byl zastaven po převzetí země Tálibánem. Tento projekt by podle něj mohl znamenat oživení pro plán vybudování tzv. Nové hedvábné stezky, o které čínský prezident Si Ťin-pching mluví už řadu let. Mluvil o něm i v Praze, když přijel na návštěvu do Prahy za tehdejším prezidentem Milošem Zemanem.

Realizace železničního projektu Khaf-Herat začala v roce 2007, přičemž celkové náklady na jeho dokončení dosáhly k roku 2022 75 milionů USD. V prosinci 2020 prezidenti Íránu a Afghánistánu slavnostně otevřeli 225 kilometrů dlouhou železniční trať.

Železnice spojuje Khaf v severovýchodní íránské provincii Khorasan Razavi s Heratem, centrem provincie Herat v Afghánistánu. Po dokončení by železnice pomohla přepravit 6 milionů tun zboží a až milion cestujících ročně, vedla by podél tranzitního koridoru východ–západ a spojovala Čínu s Tureckem a Evropou přes Uzbekistán, Afghánistán a Írán.

Ministerstvo zahraničí Čínské lidové republiky v dubnu vydalo prohlášení, že jak čínští komunisté, tak vláda v Pákistánu, vláda v Íránu i vláda Ruské federace vyjádřily znepokojení nad bezpečnostní situací v Afghánistánu, kde stále působí řada teroristických hnutí.  

„Ministři (zahraničí) zdůraznili své hluboké znepokojení ohledně bezpečnostní situace v Afghánistánu související s terorismem a poukázali na to, že všechny teroristické skupiny, jmenovitě Islámský stát provincie Chorásán (ISIS-KP), Al-Káida, Islámské hnutí východního Turkistánu (ETIM), Tehreek-e-Taliban Pákistán (TTP), Balúčistánská osvobozenecká armáda (BLA), Jaish al-Adl atd. sídlící v Afghánistánu, nadále představují vážnou hrozbu pro regionální a globální bezpečnost,“ stojí ve společném prohlášení druhého neformálního setkání ministrů zahraničí Číny, Ruska, Pákistánu a Íránu o Afghánistánu.

Zdůraznili však také, že respektují suverenitu Afghánistánu a berou na vědomí informaci prozatímní afghánské vlády, že na zajištění bezpečnosti v zemi pracuje.

Na jednání také zaznělo, že na stávající nedobré bezpečnostní situaci v Afghánistánu mají nemalý podíl země NATO a aliance by měla přiložit ruku k dílu a vytvořit v Afghánistánu investiční příležitosti. Některé země NATO se v bojích v Afghánistánu angažovaly 20 let. Od teroristického útoku v New Yorku v září 2001, za níž stáli teroristé z Al-Kájdy, která měla ve své době základnu v Afghánistánu, až po květen 2021, kdy současný prezident Joe Biden nechal běžet stahování vojáků USA a dalších zemí z Afghánistánu. Moci se tu po dvaceti letech opět chopilo radikální islámské hnutí Tálibán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…