V Brně si připomněli 75 let od transportu 1 000 Romů do Osvětimi. Dorazil i Babiš

07.03.2018 16:00

Muzeum romské kultury si dnes pietním aktem připomnělo 75 let od prvního hromadného transportu více než 1 000 Romů do koncentračního tábora v Osvětimi. Většina z nich už se nikdy nevrátila, řekla přítomným ředitelka muzea Jana Horváthová. Piety se zúčastnil i premiér v demisi Andrej Babiš (ANO), píše ČTK.

V Brně si připomněli 75 let od transportu 1 000 Romů do Osvětimi. Dorazil i Babiš
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Transport se za Protektorátu Čechy a Morava uskutečnil 7. března 1943 z Brna. „Za přispění protektorátních bezpečnostních složek byl nacisty realizován první hromadný transport Romů do koncentračního tábora v Osvětimi. Bylo do něj zařazeno tisíc romských mužů, žen a dětí z Moravy, kteří byli odvezeni nákladními vagóny,“ uvedl historik muzea Dušan Slačka.

Spolu s ředitelkou Horváthovou četl listinné výpovědi těch, kterých se transport týkal. Poté následovalo položení kytic k pamětní desce.

Poté přišly na řadu proslovy. „Scházíme se tu proto, abychom si stále připomínali, že nenávist mezi lidmi vede k utrpení a smrti. Tento akt budiž mementem toho, že vyčleňování jakýchkoliv skupin kvůli jejich rase, náboženství nebo přesvědčení je nepřijatelné. A ten, kdo takové myšlenky zastává, nemůže být z principu demokrat,“ uvedl Babiš. Vzpomněl také na Romy, kteří v koncentračním táboře povstali proti nacistům.

Ministr Robert Pelikán (ANO) doplnil, že se společnost umí snadno vypořádat se vzpomínkou na židovský holokaust. „Proč máme jako společnost tak velký problém se stejnou mírou důstojnosti pro romský holokaust, je dáno tím, že v naší společnosti je velmi mnoho protiromské nálady. Já věřím, že se to změní. My jako vláda máme povinnost o to usilovat,“ dodal Pelikán.

Za pozůstalé promluvil Jan Hauer, kterému zemřeli členové rodiny v táboře v Letech na Písecku nebo v koncentračním táboře. Přivítal, že v Letech zmizí vepřín, který byl v těsném sousedství areálu bývalého koncentračního tábora pro Romy postaven po druhé světové válce. Promluvil i předseda Židovské obce Brno Pavel Fried, který se ohradil proti spekulacím ohledně toho, zda byl tábor v Letech koncentrační, nebo pracovní.

Nepřímo tak mířil na vyjádření předsedy SPD Tomia Okamury, který v lednu řekl, že tábor v Letech nebyl oplocený a byl v něm volný pohyb. Později se omluvil za vyjádření, že tábor nebyl oplocený, uvedl však, že ho většinou nikdo nehlídal a lidé v něm se mohli volně pohybovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…