V Bruselu není žádná Unie, jen byrokraté... Bobošíková o Orbánovi a přistoupení Ukrajiny

11.12.2023 21:52

Maďarský premiér Viktor Orbán prohlásil, že jeho země plánuje blokovat zahájení jednání o vstupu Ukrajiny do Evropské unie, o kterém má Brusel rozhodovat již v tomto týdnu. Na rozdíl od českých politiků Orbán odmítá být ve vleku bruselských byrokratů a odmítá zbaběle rezignovat na národní zájmy své země,“ porovnává Jana Bobošíková v Aby bylo jasno maďarský a český přístup k národním zájmům.

V Bruselu není žádná Unie, jen byrokraté... Bobošíková o Orbánovi a přistoupení Ukrajiny
Foto: repro YouTube kanál Institut svobody a demokracie
Popisek: Zakladatelka Institutu svobody a demokracie Jana Bobošíková

Evropská komise doporučila zahájit přístupová jednání s Ukrajinou, k čemuž je potřeba souhlasu všech členských států. České politické špičky prosazují vstup Ukrajiny do Evropské unie. Diskuse nad tím, zda je v zájmu České republiky, aby do Evropské unie vstoupila válkou vyčerpaná země trpící obrovskou korupcí, se u nás nevede. Kdo by byl proti, bude vládou zřejmě označen za ruského švába a riskuje, že si odnese od soudu minimálně podmínku za schvalování terorismu. To je výsledek pětikoaliční demokracie, glosuje Jana Bobošíková postoj představitelů české vlády k zahájení přístupových rozhovorů s Ukrajinou.

Zcela opačný je však postoj Maďarska. Tamní vládnoucí strany předložily parlamentu návrh rezoluce proti zahájení přístupových rozhovorů Ukrajiny s Evropskou unií. Podle maďarských vládních poslanců není návrh Komise na zahájení rozhovoru dobře připravený, je nekonzistentní a nezohledňuje základní zájmy Maďarska.  

Maďarský premiér Viktor Orbán prohlásil, že jednání o přistoupení Ukrajiny do Evropské unie není v současné době v národním zájmu Maďarů. „Jde o to, že jsme Unie, Unie není v Bruselu, tam jsou byrokraté. Unie je v Budapešti, Varšavě, Paříži a Vernonu. Členství Ukrajiny v EU, dnešní zahájení přístupových jednání, není v souladu s národními zájmy Maďarska, a proto by se nemělo uskutečnit. Proto nedoporučujeme diskutovat a nezařazovat to do programu jednání,“ uvedl Orbán s tím, že postojem Maďarska je odvracet rozhodnutí, která jsou v rozporu s našimi zájmy v souladu se smlouvami Evropské unie.

Podobná vyjádření z úst představitelů české vlády jsou slyšet zřídka. Bobošíková nabídla vysvětlení, proč většina českých politiků chová vůči Orbánovi tak silný odpor: „Viktor Orbán se totiž sice hlásí stejně jako oni k Evropské unii, ale na rozdíl od našich politiků odmítá být ve vleku bruselských byrokratů a odmítá zbaběle rezignovat na národní zájmy své země,“ podotkla Bobošíková.

Je podle ní namístě klást si otázku, zda je Viktor Orbán autoritářský politik, jak ho vykresluje Fialova pětikoalice a Evropská komise, nebo skutečně myslí na zájmy maďarských občanů. A také otázky, zda čeští politici prosazují zájmy občanů naší země, nebo zájmy své.

Následně poukazuje, jak některá média, komentátoři i politici, pokud jde o rusko-ukrajinský konflikt, pomalu obracejí. „Najednou už Putin nemá 50 dvojníků, neumírá na rakovinu ani na žádnou jinou nemoc, ruský vojenský průmysl už není karikován jako skanzen nebo vojenské muzeum. A Ruské federaci, rozvrácené zemi, která už dávno měla být na kolenou, protože ji EU tvrdě sankcionuje, se přiznává status země, která má historicky nízkou míru nezaměstnanosti, zvládla inflaci a ekonomicky roste,“ cituje moderátorka některé vyjádření.

Najednou se i ze silně proukrajinských médií dozvídáme, že polským zemědělcům vadí, že Ukrajinci kazí ceny, poukazuje Bobošíková na článek webu ČT24. Nebo na informace z Deníku N o tom, kolik stojí služba převaděčů a že „ti nejbohatší utekli v průběhu prvních dní po začátku války, bojovat jdou jen ti nejhloupější, vlastenci s vymytým mozkem nebo chudina“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…