V Bruselu se rozsvítí neonové srdce, připomene úmrtí Havla

29.11.2012 11:32

V Bruselu se rozsvítí patnáctimetrové neonové srdce výtvarníka Jiřího Davida. Rozměrný svítící objekt, který před deseti lety zdobil Pražský hrad, připomene první výročí úmrtí prezidenta Václava Havla. Neonové srdce se rozsvítí na budově Evropského parlamentu v podvečer 17. prosince.

V Bruselu se rozsvítí neonové srdce, připomene úmrtí Havla
Foto: rep
Popisek: K úmrtí Václava Havla

"Je to umělecký objekt, který byl prezentovaný v určitém kontextu Pražského hradu a tehdejší doby. Přenesený do jiné doby a jiných souvislostí si snad stále udrží svůj původní podtext. I když s novou náplní," řekl dnes ČTK David.

V Bruselu bude srdce pulzovat nad hlavním průčelím Evropského parlamentu

Sedmnáct metrů široké, téměř patnáct metrů vysoké a asi 300 kilogramů vážící srdce znají Pražané z konce roku 2002, kdy bylo na Hradě instalováno na pomyslnou rozloučenou s prvním českým porevolučním prezidentem. Před deseti lety ho rozsvítil přímo Havel. Srdce vyvolalo řadu kontroverzních reakcí. V době vystavení se změnilo v otazník, zhaslo, přibyly k němu neonové symboly karet.

Iniciátorem vystavení srdce v Bruselu je tamní Pražský dům, který objekt překřtil na Srdce Václava Havla. "Je to trošku komplikované, vždycky jsem musel tisíckrát zdůvodňovat, že to nebyla zakázka od Václava Havla. Ale už se to tak zprofanovalo, že se tomu člověk těžko brání," uvedl David.

V Bruselu bude srdce pulzovat nad hlavním průčelím Evropského parlamentu — budovou Altiero Spinelliho. Výtvarník srdce mírně modifikoval, jeho konstrukce je lehčí a modernější. "Celá technologie je upravena podle současných měřítek," uvedl David. Obyvatelé a návštěvníci Bruselu si ho budou moci prohlédnout do konce ledna 2013. Poté by se podle Davida mohlo stěhovat do nově opravených výstavních prostor Dolních Vítkovic v Ostravě. Havel zemřel vloni 18. prosince. Symbol srdce připojoval ke svému podpisu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

Euro je cestou k vyšší prosperitě a stabilitě naší ekonomiky

To tvrdíte vy. Pokud ale vím, třeba v Řecku měli Euro a dostali se do velkých finančních problémů, které pak řešili ostatní státy, takže kdyby byla vaše teze správná, jak to že se Řecko dostalo do takových dluhů a hrozil krach jejich ekonomiky?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

O 150 Kč méně. V Polsku. Doufali, že si toho nevšimnete

13:21 O 150 Kč méně. V Polsku. Doufali, že si toho nevšimnete

Že se nakupovat v Polsku už nevyplatí? Možná nesouhlasí Češi, kteří si koupili kilo krůtích prsou v …