V ČR loni výrazně ubylo cizinců, kteří byli v zemi nelegálně

16.02.2017 10:47

Policie loni v Česku chytila 5261 cizinců, kteří byli v zemi nelegálně. Oproti roku 2015 je to o 3302 zadržených cizinců méně. Hlavním důvodem byl pokles tranzitní migrace. Loni už přes Česko do států západní či severní Evropy tolik neputovali uprchlíci v souvislosti s migrační krizí, která vypukla v roce 2015, kdy počet zadržených cizinců v tuzemsku prudce vzrostl, připomíná ČTK.

V ČR loni výrazně ubylo cizinců, kteří byli v zemi nelegálně
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Mezi uprchlíky jsou desítky žen

Nejčastěji byli loni v zemi nelegálně občané Ukrajiny, kteří tvořili téměř třetinu zadržených. Informovalo o tom dnes vedení cizinecké policie. Podle ředitele cizinecké policie Milana Majera se statistiky chycených migrantů vrátily do stavu před rokem 2015, než vypukla migrační krize. „Jedním z důvodů je uzavřená dohoda EU s Tureckem, které přestalo pouštět uprchlíky do Evropy,“ řekl novinářům Majer. Kromě Ukrajinců v zemi byli nejčastěji nelegálně občané Ruska, Kuvajtu a Vietnamu.

Na pátém místě se umístili Syřané, kteří v roce 2015 kvůli uprchlické krizi patřili mezi nejčastěji zadržené cizince. Zatímco v roce 2015 jich v tuzemsku bylo zadrženo 2016, loni byl vykázán pokles o více než 92 procent.

V loňském roce se ze 168 na 56 snížil počet lidí, kteří pomáhali cizincům k nelegálnímu pobytu či k překročení hranice. Bylo mezi nimi 13 převáděčů, což bylo meziročně o 105 méně. I tento pokles způsobila menší tranzitní migrace. Cizinecká policie loni odhalila 1430 falešných dokladů a dalších cestovních listin, což bylo o 1072 méně.

Mezi možná rizika pro letošní rok podle vedoucího oddělení analýzy rizik cizinecké policie Vladimíra Takáče patří nebezpečí ze strany občanů Afghánistánu, kteří jsou nyní v Íránu, Řecku, Turecku či Makedonii a vyčkávají na přesun do Německa nebo severských zemí. „I když zájem o severské země opadá,“ podotkl Takáč. Další obavy se týkají možného zvýšeného počtu uprchlíků, kteří přijdou z Itálie, odkud nyní vede hlavní tranzitní trasa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …