V ČT pitvali větu ze Zemanova vánočního poselství: Každý inteligentní člověk to pochopil, zavřel téma Ovčáček

28.12.2015 23:12

Invaze to v podstatě je, řekl o vlně uprchlíků mířících v posledních měsících do Evropy předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD), když v pondělních Událostech, komentářích hodnotil vánoční prezidentův proslov. V pořadu se nad prezidentovými výroky zamýšlel také senátor Miloš Vystrčil (ODS) a výroky hlavy státu na závěr okomentoval Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

V ČT pitvali větu ze Zemanova vánočního poselství: Každý inteligentní člověk to pochopil, zavřel téma Ovčáček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Milan Štěch

Štěch uvedl, že Zemanovy názory nejsou nijak překvapující. Se všemi, které ve vánočním proslovu uvedl, souhlasí. Ovšem u závěrečné části, kdy Miloš Zeman mluvil o tom, že Česko je naše země a rozhodně nepatří všem, by volil jiná slova, ale souhlasí s ní také.

Zemanův projev byl účelový

Podle Vystrčila se prezident stylizoval do role ochránce národa. Jeho projev považuje za účelový. Chyběly mu v něm věci, které by od prezidenta očekával. Za příklad dal Zemanovy předchůdce Klause a Havla. Ti sice moralizovali a kritizovali, ale také mluvili o věcech nepříjemných. Zeman podle Vystrčila měl prokázat odvahu a mluvit právě i o nepříjemných věcech.

Redaktor ČT upozornil na to, že v cizině média dávají zprávám o Zemanově projevu titulky, které zdůrazňují prezidentova slova o tom, že migrační vlna je organizovanou invazí.

Podle Štěcha si všichni uvědomují, že mezi migranty mohou být lidé, kteří mohou působit nepříjemnosti. „Ale mluvit o organizované invazi bych byl opatrný,“ řekl s tím, že v prezidentově projevu mu chybějí konkrétní fakta, která by dokázala, že migrační vlna je organizovaný proces.

„Pokud do Evropy ve statisících chodí občané jiných států, invaze to ve své podstatě je,“ připustil Štěch.

Prezidentův výraz je geniální

Podle Vystrčila je prezident velmi zkušený politik a výraz „organizovaná invaze“ je podle něj geniální. „On se těší, až nám to bude vysvětlovat,“ předpokládá senátor ODS. „On tím dosáhne svého a pořád se o tom bude mluvit, a to je jeho cílem a vy jste toho důkazem,“ řekl redaktorovi.

Zemanův výrok „Tahle země je naše a není a ani nemůže být pro všechny“ se Štěchovi moc nelíbí. „Jsme tu doma, ale jsme součástí globálního světa a Evropy. U řady odpůrců prezidenta to může oprávněně vyvolat diskusi, kterou to vyvolalo,“ prohlásil Štěch s tím, že zodpovědný politik by měl více vážit slova. „Může to mít mezinárodní dopady, posilovat lidi, kteří pomocí radikálních prostředků chtějí na svou stranu svrhnout pozornost a moc. Je to nebezpečné,“ obává se levicový senátor. Dodal, že taková slova by byla namístě, kdyby naše země byla ohrožena vnějším nepřítelem. „Nyní bych s nimi tolik nekoketoval,“ dodal.

Vystrčil si myslí, že prezident to měl říci jinak. „Takhle by to znamenalo, že už sem nikdy nikoho nepustíme.“

Každý inteligentní člověk prezidenta pochopil

Šanci vysvětlit prezidentovy výroky pak ve vysílání dostal jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Ten řekl, že je „šokován“, že věta „Tahle země je naše a není a ani nemůže být pro všechny“ vyvolává takové pobouření u politiků. „Je to jasný vzkaz těm, kteří nutí společnost do přijímání uprchlíků. Je to jasné konstatování. Je to pohoršování nad větou, která by měla být samozřejmá,“ řekl prezidentův mluvčí s tím, že „každý inteligentní člověk to pochopil“. Podle Ovčáčka jde o vlastenectví nikoliv národovecké. „Sdílet tyto hodnoty můžete jako Ukrajinec i jako Syřan, o tom prezident mluvil,“ vysvětlil.

Ovčáček dodal, že podle reakcí čtenářů zahraničního tisku vidí, že Zemanovy výroky pochopili. „Že to nepochopili politici a analytici a redaktoři, to je jejich problém,“ rýpl si závěrem.

Štěch v reakci na to prohlásil, že nejhorším nebezpečím pro politika je být obklopen lidmi, kteří s ním bezvýhradně souhlasí.

Vystrčil řekl, že rozumí tomu, co chtěl říci prezident, volil by ale jiná slova. „Tyto věty budou mnohokrát citovány, pan prezident dosáhl svého,“ dodal senátor ODS.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…