V Česku začaly čtvrté volby do Evropského parlamentu

24.05.2019 14:00

V Česku začaly dnes ve 14:00 v pořadí čtvrté volby do Evropského parlamentu. Mezi prvními voliči budou mnozí politici včetně prezidenta Miloše Zemana nebo premiéra Andreje Babiše. Lidé si mohou vybrat budoucí europoslance z rekordní nabídky 39 stran, hnutí nebo jejich koalic, které nominovaly přes 840 kandidátů, napsala ČTK.

V Česku začaly čtvrté volby do Evropského parlamentu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Na jedno z 21 českých křesel v Evropském parlamentu o 751 členech tak připadá v průměru 40 adeptů.

Volební místnosti budou tradičně otevřeny dnes do 22:00 a po noční přestávce v sobotu od 08:00 do 14:00. Výsledky ale budou zveřejněny až v neděli hodinu před půlnocí, protože se musí čekat na konec hlasování ve všech zemích Evropské unie.

Svého volebního práva může využít zhruba 8,4 milionu českých voličů; při minulých volbách před pěti lety přišla hlasovat necelá pětina z nich. Volit mohou čeští občané, kteří nejpozději ve druhý den voleb, aktuálně tedy v sobotu 25. června, dosáhnou 18 let. Vybírat české europoslance mohou také cizinci ze zemí EU, pokud však splnili zákonem požadované náležitosti.

Evropský parlament, do kterého čeští voliči své zástupce vyslali poprvé v roce 2004, se spolupodílí na tvorbě evropské legislativy a rozpočtů. Potvrzuje také například obchodní smlouvy s třetími zeměmi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…