V Emauzích bude výstava o sudetoněmeckých odpůrcích nacismu

25.02.2017 6:59

V Emauzském klášteře v Praze dnes bude zahájena výstava mapující osudy sudetských Němců, kteří se z křesťanského přesvědčení postavili nacismu a zaplatili za to životem. Expozice nazvaná Svědkové lidskosti - Odpůrci nacismu z řad sudetoněmeckých křesťanů v letech 1938 - 1945 je součástí víkendové konference Sdružení Ackermann-Gemeinde, které se snaží o rozvoj česko-německých vztahů.

V Emauzích bude výstava o sudetoněmeckých odpůrcích nacismu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česko okrojené o Sudety. Stále si ho připomínají v Sudetoněmeckém domě

Zahájení výstavy se zúčastní ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), který je současně předsedou sdružení, a kardinál Dominik Duka. Výstava bude v Emauzích přístupná veřejnosti od pondělí 27. února do konce března, od dubna pak bude putovat po republice.

Patronem výstavy je premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), podle něhož rozšíří povědomí o křesťanském odporu proti nacismu. "Když se zabýváme tragickou historií druhé světové války, neměli bychom vidět jen Čechy a Němce, ale zejména osudy konkrétních lidí. Myslím, že až pak si často uvědomíme skutečný rozměr lidského neštěstí, které nacistická diktatura přinesla, odvahu těch, kteří se rozhodli se jí vzepřít, a oběti, které museli přinést," uvedl.

Ekumenický spolek Sdružení Ackermann-Gemeinde vznikl na počátku roku 1999 v České republice. Klade si za cíl přispívat ke konstruktivnímu utváření budoucnosti Evropy s vědomím společných dějin Čechů a Němců. Vychází z křesťanských zásad. Je sesterskou organizací německé Ackermannovy obce, která vznikla v roce 1946 jako katolické kulturní sdružení z okruhu odsunutých Němců. Název obce je odvozen od literárního díla ze 14. stol. "Ackermann aus Böhmen" (Oráč z Čech), které sepsal Jan ze Žatce, rodák ze západních Čech.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…