V Lidicích si v neděli připomenou 70 let od vyhlazení obce

10.06.2012 6:24

Sedmdesát let od vyhlazení obce nacistickými vojáky si v neděli připomenou účastníci pietního aktu v Lidicích na Kladensku. U hromadného hrobu popravených mužů se sejdou pamětníci i politici. Promluví premiér Petr Nečas, kardinál Dominik Duka přednese modlitbu, vystoupí také předseda Svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička.

V Lidicích si v neděli připomenou 70 let od vyhlazení obce
Foto: Filip Jandourek
Popisek: U budovy Českeho rozhlasu si pamětníci a politici připomenuli 67. výročí květnového povstání v roce 1945 proti nacistickým okupantům

Následnou tradiční přehlídku souborů ze 14 českých a moravských krajů zpestří vystoupení souboru z Anglie a zpěvačky Anety Langerové. Návštěvníci mohou využít dne otevřených dveří v lidickém památníku, kdy je vstup do muzea a galerie zdarma.

Lítost nad masakry v Lidicích a Ležákách vyjádřil v pátek německý prezident Joachim Gauck v dopise prezidentovi Václavu Klausovi. „Myšlenka na opovrženíhodné teroristické činy z Lidic a Ležáků mne naplňuje hlubokým zármutkem a studem. Německo je si vědomo své historické odpovědnosti,“ napsal.

Lidice nacisté vypálili 10. června 1942. Důvodem bylo domnělé spojení jednoho z lidických obyvatel s atentátem na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

V obci bylo zastřeleno 173 mužů, ženy byly internovány v koncentračním táboře a děti, kromě několika vybraných na poněmčení a batolat do jednoho roku, zavraždili nacisté plynem ve vyhlazovacím táboře. Celkem zemřelo 340 lidických obyvatel. Po ukončení války se do vlasti vrátilo 143 lidických žen a 17 dětí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…