V Moravskoslezském kraji bude v popředí zájmu opět těžký průmysl

31.12.2019 18:20

V popředí zájmu bude v příštím roce v Moravskoslezském kraji opět těžký průmysl. Ocelářské podniky bojují s rostoucími cenami surovin i s dovozem levné oceli ze zemí mimo Evropskou unii. Situace není jednoduchá ani ve společnosti OKD, těžba černého uhlí v někdejším Ostravsko-karvinském revíru se pomalu chýlí ke konci. Obyvatelé regionu budou na podzim volit nové vedení Moravskoslezského kraje.

V Moravskoslezském kraji bude v popředí zájmu opět těžký průmysl
Foto: OKD
Popisek: OKD

OKD, které letos skončí ve stamilionové ztrátě, chce příští rok vytěžit více uhlí než letos. Premiér Andrej Babiš (ANO) minulý týden řekl, že vláda chce, aby OKD těžilo co nejdéle. Podnik, který je od roku 2018 opět ve vlastnictví státu, zatím nepředstavil aktualizovaný střednědobý plán, jenž by měl obsahovat i harmonogram útlumu dalších dolů. Letos OKD ukončilo těžbu v Dole Lazy, dalším na řadě by měl být Důl Darkov.

Huť Liberty Ostrava snížila v létě výrobu o 20 procent, část zaměstnanců je doma se sníženou mzdou a podnik snížil počet agenturních pracovníků. Pokud se situace na trhu s ocelí nezmění, je pravděpodobné, že by firma musela sáhnout i k dalším opatřením.

Pokles poptávky se začal projevovat i v automobilovém průmyslu. Automobilka Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku zavedla některé nevýrobní dny. Příští rok ale pro ni má být ve znamení „inovační invaze“ a počítá s tím, že se zahájením výroby nových modelů produkci opět zvýší.

V podzimních krajských volbách chce obhajovat funkci hejtman Ivo Vondrák (ANO). Proti němu se postaví například někdejší ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD), který se po letech vrátil do politiky i k sociální demokracii.

Moravskoslezský kraj chce v příštím roce proinvestovat téměř 3,3 miliardy korun. Mezi důležité investice bude patřit například pokračující rekonstrukce mostů a Výškovické ulice v Ostravě nebo druhá etapa rekonstrukce mimoúrovňového křížení Bazaly v Ostravě. Bude také dokončena a zpřístupněna nová expozice Muzea Těšínska v Českém Těšíně nebo začne výstavba nového Muzea Trojmezí v Jablunkově.

V Ostravě začne na jaře očekávaná rekonstrukce historické budovy bývalých jatek, o jejíž zachování Ostrava usilovala mnoho let. Předpokládané celkové náklady jsou 221,2 milionu, práce by měly být dokončeny v září 2021.

Na konci března začne z Letiště Leoše Janáčka v Mošnově létat pravidelná letecká linka na letiště Frédérika Chopina ve Varšavě. Polský letecký dopravce LOT bude nejprve týdně létat oběma směry pětkrát. Počet letů by se ale od září měl zvýšit na deset týdně.

K 2. lednu bude z funkce odvolán děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity Arnošt Martínek. Odvolání děkana souvisí s minulými pochybeními při přijímání studentů, které na univerzitě prověřoval i Národní akreditační úřad. Po odvolání Martínka by Akademický senát Lékařské fakulty měl vyhlásit děkanské volby.

V areálu Dolních Vítkovic se od 15. do 18. července uskuteční další ročník festivalu Colours of Ostrava. Pořadatelé zatím oznámili jména několika účinkujících: americkou kapelu Twenty One Pilots, folkrockové uskupení The Lumineers nebo mladou norskou zpěvačku Sigrid.

Špička české a slovenské hudební scény se představí od 23. do 25. července na festivalu Štěrkovna Open Music v Hlučíně na Opavsku. Přijedou například Pavol Habera a kapela Team nebo Richard Müller, návštěvníci se mohou těšit i na spojení cimbálovky Hradišťan s Vlastou Redlem a jeho kapelou.

Hradišťan vystoupí i na Mezinárodním hudebním festivalu Leoše Janáčka, na němž se představí i operní pěvec Adam Plachetka či světový klavírista Jean Efflam Bavouzet. Festival bude od 27. května do 1. července v Ostravě, Hukvaldech a dalších pěti městech kraje.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…