V Německu rozebírají větrníky, aby pod nimi mohli obnovit těžbu uhlí

27.10.2022 21:04 | Analýza

Německá vláda vyzvala energetického giganta RWE, aby zastavil demontáž skupiny větrných elektráren, které podle rozhodnutí společnosti musejí uvolnit místo povrchovému hnědouhelnému dolu. Podle aktivistů je demontáž turbín symbolem toho, že vláda nedodržuje své klimatické sliby, když se tváří v tvář hrozící energetické krizi obrací k fosilním palivům a uhlí.

V Německu rozebírají větrníky, aby pod nimi mohli obnovit těžbu uhlí
Foto: ČEZ
Popisek: Větrná elektrárna

Větrný park Keyenberg v západní spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko se skládá z osmi turbín a nachází se asi půl kilometru od okraje povrchového dolu Garzweiler, kde se těží hnědé uhlí. „Jedna z turbín už byla demontována minulý týden, aby uvolnila místo pro rozšíření dolu, a další dvě budou odstraněny v příštích měsících,“ uvedl mluvčí společnosti WPD, která spravuje část větrného parku.

Mluvčí společnosti Energiekontor, která postavila a provozuje zbytek větrného parku, uvedl, že kvůli časovému omezení povolení k provozu očekává, že bude muset zbývajících pět turbín demontovat do konce roku 2023.

Podle mluvčího společnosti RWE, která důl spravuje, je demontáž větrných elektráren možná pro lidi matoucí, ale je nutností. „Uvědomujeme si, že to působí paradoxně,“ řekl podle informací The Guardian mluvčí RWE Guido Steffen. „Ale tak se věci mají,“ dodal s tím, že přestavba turbín kvůli rozšiřujícímu se dolu byla součástí původní dohody z roku 2001.

Německý kabinet minulý měsíc přijal nařízení o obnovení nečinných hnědouhelných kapacit až do léta příštího roku, aby se zvýšily dodávky, protože dovoz ruského plynu prostřednictvím plynovodu Nord Stream 1 se zastavil.

Vzhledem k tomu, že větrné elektrárny v Německu již nemají po dvaceti letech provozu nárok na dotace, byl by park pravděpodobně stejně přestavěn na novou technologii nebo by byl zrušen, i kdyby nebylo nedalekého dolu.

Přesto ministerstvo hospodářství a energetiky Severního Porýní-Vestfálska v pondělí vyzvalo společnost RWE, aby své plány na demontáž větrné elektrárny přerušila. „V současné situaci by se měl co nejvíce vyčerpat veškerý potenciál pro využití obnovitelných zdrojů energie a současné turbíny by měly být v provozu co nejdéle,“ uvedl mluvčí ministerstva.

Podle aktivistů je demontáž turbín symbolem toho, že vláda nedodržuje své klimatické sliby, když se tváří v tvář hrozící energetické krizi obrací k fosilním palivům a uhlí. „Zatímco se naši politici dohadují o rozšíření jaderné energetiky, německý ústup v ochraně klimatu zůstává bez povšimnutí,“ uvedla Alexandra Brüneová z místní iniciativy aktivistů lobbujících za zachování vesnic na okraji dolu Garzweiler.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…