V Německu se prý mění pohled na Ukrajinu. Nové vedení země už má děsit i Merkelovou

31.03.2014 16:49

Diskuse o Ukrajině se začíná na německé straně výrazně měnit. Podle novináře a vydavatele Literárních novin Miroslava Pavla začínají politici i zástupci médií vidět ukrajinskou krizi strukturovaněji.

V Německu se prý mění pohled na Ukrajinu. Nové vedení země už má děsit i Merkelovou
Foto: www.kremlin.ru
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin

„Diskuse o Ukrajině nabírá na německé politické scéně stále vyšších otáček. Po poměrně dlouhém období se němečtí politici i novináři pokoušejí vidět ukrajinskou situaci přece jen trochu strukturovaněji,“ píše Miroslav Pavel v Literárních novinách.

Opírá se například o slova bývalého německého kancléře Helmuta Schmidta. Ten sice nepatří mezi obdivovatele Vladimira Putina, ale přiznal, že chápe jeho kroky na Krymu.

„Současně tvrdě kritizoval způsob, jakým Západ s krymskou krizí zachází. Sankce proti Rusku, které přijaly Evropská unie a USA, označil za hloupost. Kritizoval také rozhodnutí Západu vyloučit Rusko ze skupiny G8,“ popisuje Pavel.

„Na ministerstvu zahraničních věcí SRN a v úřadu kancléřky podle Spiegel ONLINE mají k dispozici osmistránkové dossier, které vypracovala Nadace pro vědu a politiku pod názvem Ukrajina uprostřed krize. Závěry jsou znepokojivé. Vedení v Kyjevě podle této analýzy totálně ztratilo jakoukoliv důvěru na východě Ukrajiny a prakticky neexistují představitelé vlády, s nimiž by se obyvatelstvo východu a jihu Ukrajiny mohlo identifikovat,“ pokračuje vydavatel Literárních novin.

Celý text ZDE.

Jak připomíná, německá vláda zareagovala i na odposlechnutý telefonát Julije Tymošenkové. „Představitelé všech politických stran ve Spolkovém sněmu a mluvčí Angely Merkel jednohlasně odsoudili nenávistné útoky proti Rusku a Rusům,“ píše Pavel. A cituje mluvčího CDU Karl-Georga Wellmanna: „V této situaci potřebuje Ukrajina vůdčí osobnosti, které působí uvážlivě a vytvářejí navenek i dovnitř důvěru. Skandální politici jsou pro něco takového nevhodní. Kdo se vyjadřuje takovým způsobem, vylučuje se jako vážně míněný partner k rozhovorům s Evropskou unií, ale také s Ruskem."

Situace se na Ukrajině nyní částečně uklidňuje, Rusko postupně stahuje svá vojska. Pokračují jednání amerického ministra zahraničí Johna Kerryho a jeho ruského protějšku Sergeje Lavrova, kteří se domluvili na tom, že ukrajinská krize bude vyřešena diplomaticky. Na východě Ukrajiny vzniká hnutí pro federalizaci.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pan

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …