V Oděse je velká demonstrace proti kyjevské vládě, hlásila ruská televize. Nakonec to prý ale bylo úplně jinak

29.03.2015 9:31

Publicistka Halya Coynashová informuje o zinscenovaných demonstracích v Oděse vyjadřujících sympatie k Rusku. Ukázalo se, že jejich účastníci jsou placení studenti. Ruská televize záběry z demonstrací využívá pro šíření prokremelské propagandy.

V Oděse je velká demonstrace proti kyjevské vládě, hlásila ruská televize. Nakonec to prý ale bylo úplně jinak
Foto: youtube.com
Popisek: Hořící Dům odborů v jihoukrajinské Oděse

Před několika dny skupina několika málo mladých lidí zablokovala jednu z ulic na okraji Oděsy. Její účastníci mávali transparenty a stěžovali si na údajný útlak a omezování svobody projevu ze strany ukrajinských úřadů. Při té příležitosti převrátili auto a dělali obrovský hluk. Mezitím byli filmováni kamerou a z celé akce vzniklo video, jež je k dispozici na YouTube a pro své propagandistické účely jej využil ruský prokremelský televizní kanál Rosija 24. Ruští propagandisté o celé akci informovali jako o mohutné demonstraci, která se konala v centru města.

Policie v Oděse však informace z ruské televize popřela. Ukrajinské občanské hnutí Oberih se rovnou pustilo do vlastního vyšetřování, aby celou záležitost uvedlo na pravou míru. Podle všeho se údajná mohutná demonstrace konala ve skutečnosti již v 7:30 ráno, kdy se většina obyvatel Oděsy sotva probouzí ve svých ložnicích. Účastníků bylo jen asi 40 a ze samotné Oděsy jen asi pět až sedm osob. Drtivá většina stejných tváří se objevila i na podobném shromáždění, jež se konalo o dva dny později na Sobornovském náměstí.

Celý text v angličtině najdete ZDE

Studenti občanskému sdružení Oberih přiznali, že za účast na demonstraci inkasovali 50 hřiven. Aktivisté však zjistili, že mohlo jít až o desetinásobek. Navíc doložili na fotografiích, že na demonstracích konaných 19. a 21. března se sešli ti samí lidé. Podle sdružení Oberih je důležité zjistit, kdo tyto fiktivní demonstrace organizuje. Jeho členové proto nabádají veřejnost, aby jim poskytla jakékoli informace, které by mohly vést k odhalení identity organizátorů. Vážněji zinscenované demonstrace bere i místní policie. Před čtyřmi dny proběhla stejná akce na Pastérově ulici a tentokrát bylo šest jejích účastníků zatčeno.

Mluvčí policie Volodymir Šablijenko veřejně promluvil o tom, že podobné "pseudodemonstrace“ mají vytvářet negativní obraz o Ukrajině. Podle zjištění vyšetřovatelů tentokrát dostali studenti zaplaceno 150 hřiven. Šablijenko rovněž další studenty varoval před tím, aby si chtěli vydělávat peníze podobným způsobem. "Podobné akce budou považovány za pokus vyvolávat masové nepokoje a dle článku 294 trestního zákoníku hrozí obviněným pět až osm let odnětí svobody. Pokud dojde na demonstraci k úmrtí, může následný trest odnětí svobody dosáhnout až na 15 let."

Coynashová připomíná, že v loňském roce bylo na ruských zpravodajských kanálech odhaleno mnoho podobných událostí, které měly posloužit prokremelské propagandě. "Některé z nich byly směšné, jiné bohužel tragické. Do druhé skupiny bezesporu patří mírové shromáždění občanů Oděsy vyjadřujících sympatie Majdanu před 11 měsíci, které bylo napadáno proruskými aktivisty. Výsledkem těchto nepokojů bylo 48 mrtvých lidí, kteří 2. května 2014 uhořeli v budově Trade Union. Rusko tuto nešťastnou událost využilo pro svoji propagandu a tvrdilo, že proruští aktivisté byli zaživa upáleni. Propaganda zabíjí, proto je třeba ji brát vážně a za žádnou cenu ji nepodceňovat," nabádá Coynashová. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…