V Pardubickém kraji se budou příští rok stavět velké silnice

31.12.2019 22:10

Rok 2020 bude v Pardubickém kraji ve znamení velkých silničních staveb. Pokračovat bude výstavba dvou úseků dálnice D35 Opatovice – Časy a Časy – Ostrov, stavět se bude rovněž druhá část obchvatu Chrudimi. Tyto i další stavby ale budou dokončeny až v roce 2021 či později.

V Pardubickém kraji se budou příští rok stavět velké silnice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Netolický

Příští rok by mohla začít také výstavba obchvatu Svitav, kde již archeologové pracují na průzkumu trasy. Ta má začínat na křížení silnic I/35 a I/43 za místní částí Lačnov a vyústit mimo zastavěnou oblast Hradce nad Svitavou. Obchvat dlouhý 9,5 kilometru zčásti povede podél železniční trati a do provozu by měl být uveden koncem roku 2022. Náklady se odhadují zhruba na 832 milionů korun bez DPH včetně přeložek sítí a ostatních komunikací.

Ředitelství silnic a dálnic letos v říjnu zahájilo dostavbu mimoúrovňové křižovatky silnic I/36 a I/37 v Pardubicích. Po dokončení prací bude možné projet místem ve směru z Hradce Králové na Chrudim či opačném po čtyřproudové komunikaci, dosud je dvouproudová. Stavba by měla být hotová v červnu 2021.

Další silniční stavby spojené s dálnicí D35 plánuje Pardubický kraj. Důležitá jsou zejména přeložka silnice II/322 z Černé za Bory na okraji Pardubic za Dašice a napojení na mimoúrovňovou křižovatku s D35. Bude současně tvořit obchvat obcí Zminný a Dašice, pro které by jinak zprovoznění dálnice znamenalo výrazné zhoustnutí provozu. Podobné je to s napojením silnice kolem Rokytna a Býště na Pardubicku na D35. Hejtmanství na přípravě staveb usilovně pracuje, zda je však stihne dokončit současně se zprovozněním dálnice, není jisté.

Velké investice budou směřovat i do nemocnic, sportovních a kulturních zařízení nebo obnovy některých památek. Pardubický kraj letos zahájil stavbu centrálního příjmu s odbornými vyšetřovnami v Orlickoústecké nemocnici. V rozpočtu se na ni pro příští rok počítá se 145 miliony korun, celkem bude stát 377 milionů korun včetně DPH. Pardubický kraj připravuje také výstavbu centrálního urgentního příjmu v Pardubické nemocnici. Pavilon má být hotov nejspíše v roce 2022, náklady se odhadují zhruba na miliardu korun.

Mezi investice do zdravotnictví patří příští rok rovněž například výstavba nové výjezdové základny záchranné služby ve Vysokém Mýtě za 18 milionů korun nebo stavba nemocnice následné péče v Moravské Třebové za 312 milion korun.

Pokračovat bude v roce 2020 obnova exteriérů a interiérů zámku v Pardubicích, hejtmanství na ni v rozpočtu vyčlenilo 90 milionů korun. Pardubice chtějí začít stavět centrální polytechnické dílny a prostor pro Galerii města Pardubic v areálu Automatických mlýnů. Ústí nad Orlicí bude pokračovat v budování novostavby Domu dětí a mládeže za 91 milionů korun včetně DPH. Nová budova vyroste v areálu bývalé textilky Perla, hotová by měla být v prosinci 2021.

Vedení Svitav plánuje na příští rok dokončení dvou objektů sloužících seniorům. Chce dostavět Seniorcentrum a Komunitní dům pro seniory, včetně vybavení budou město stát asi 140 milionů korun. Začít by mohla i nákladná rekonstrukce krytého bazénu.

Významnou investiční akcí Pardubic má být v roce 2020 zahájení rekonstrukce letního stadionu. V rozpočtu je na ni vyhrazeno asi 110 milionů korun včetně projektové dokumentace, město na stavbu využije úvěr. Připravuje se také vybudování dopravního terminálu B téměř za 130 milionů korun, z čehož 100 milionů bude pocházet z dotace.

V kraji se uskuteční i několik tradičních kulturních a zábavních akcí. Patří mezi ně hudební festival Smetanova Litomyšl, přehlídka amatérského loutkářství Loutkářská Chrudim a soutěž divadelních komedií Grand festival smíchu v Pardubicích. Začátkem června bude pardubické letiště dějištěm Aviatické pouti a v říjnu se koná slavný dostih Velká pardubická a plochodrážní závod Zlatá přilba.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…