V Partii řešili důchody. Ale když došlo na Ukrajinu, bylo zle

26.05.2024 12:12 | Zprávy

Hosty nedělní Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News byli ministr dopravy Martin Kupka (ODS) a předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala. Svedli tvrdý souboj o důchodovou reformu. A pak také o válku na Ukrajině. „Do kanadského parlamentu si vzali devadesáti šestiletého veterána divize SS,“ rozčiloval se Fiala na konto Ukrajinců. Konstatoval, že Volodymyru Zelenskému vypršel po 21. květnu mandát, takže podle Fialy už fakticky není prezidentem. A v tu chvíli už se Kupka neudržel.

V Partii řešili důchody. Ale když došlo na Ukrajinu, bylo zle
Foto: CNN Prima NEWS
Popisek: Místopředseda hnutí SPD Radim Fiala v pořadu K věci

Hned v úvodu se přeli o důchodovou reformu, o které se bude v příštích dnech jednat ve Sněmovně. Kupka hned na úvod konstatoval, že o reformě jednali s opozicí. SPD s vládou pětikoalice jednala, hnutí ANO účast na jednáních odmítlo.

„Ta důchodová reforma neovlivní ty, co pobírají důchody teď. Ta důchodová reforma je třeba udělat pro příští generace,“ zdůrazňoval Kupka.

„Ta důchodová jakože reforma je pro nás jako celek nehlasovatelná,“ začal zostra Fiala s tím, že ministrovi práce Marianu Jurečkovi znovu a znovu nabízeli, jak v rámci důchodové reformy budoucí seniory pozitivně motivovat a ne jim osekávat peníze. „Pro nás jako pro opozici je důležité říkat lidem, že to nemusí být tak, jak to říká koalice, že ta pravda může být i jiná. My chceme lidem ukázat, že to jde udělat i jinak,“ pravil Fiala.

A Kupka se rozzlobil. Připomněl, že důchody v posledních letech významně rostly a už přesáhly 20 tisíc. „Pak není možné říkat, že chceme něco řezat, nebo krátit. To je totální dezinformace,“ soptil Kupka. „V roce 2023 je na jeden důchod 2,2 plátců. V roce 2050 to bude 1,5 plátce,“ pokračoval. Tato čísla podle něj ukazují, že důchodovou reformu je třeba provést.

„Jak bychom to řešili my? 300 miliard je v šedé ekonomice. Dalších 10 miliard je v insolvencích. A jak jste říkal, že jste zvedli důchody, tak to ne vy, ale to bylo podle zákona, který přijaly vlády před vámi. A vy jste se toho lekli a začali jste to stříhat,“ vrátil Fiala Kupkovi slovní úder. A pokud koalice vidí, že je důchodový systém v deficitu, může z Fialova pohledu udělat jednu věc. „Prostě nekupuje zbytečně stíhačky za 250 miliard a dejte něco na důchody,“ doporučil Kupkovi Fiala.

Kupka oponoval, že populační křivka může začít růst, protože se zlepší i bytová politika, v rámci chystané digitalizace stavebního řízení, aby lidé mohli rychleji bydlet a díky několika dalším věcem. „My jsme udělali řadu kroků k tomu, aby ekonomika rostla. A roste,“ zdůrazňoval do kamer Kupka.

„Neroste,“ kontroval okamžitě Fiala.

„Roste," trval si na svém Kupka.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Aleš Dufek byl položen dotaz

Přemýšlíte, proč jste nevyhráli?

Napadlo vás, že si za to můžete jen a jen sami, tím, jak všechny hned urážíte, jak o sobě mluvíte jako o těch jediných demokratech a jak jsou jen ty vaše názory správné? Logicky se to dotýká pak každého, kdo má jiný pohled na věc než vy a dá pak hlas někomu jinému, i když třeba s řadou věcí, co pros...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tománková , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 26.05.2024 14:35:44
je odssacka jak vyšitá,, Krupka mele a lže ale toho nechá,,Fiala (SPD) mluví k věci a bere mu slovo,, Stejná jako Moravec z ČT,,

|  22 |  0

Další články z rubriky

Pojď vojáku, pojď sloužit USA. Nakrmíme tě nemasem a dáme ti školení

9:00 Pojď vojáku, pojď sloužit USA. Nakrmíme tě nemasem a dáme ti školení

V Česku i v USA se vzhledem k napjaté bezpečnostní situaci snaží dostat více lidí do armády. V USA s…