V Praze 9 si budou vybírat nového senátora. Uspěje Syková, Michálek nebo třeba Smoljak?

03.04.2019 10:11

Voliči v Praze 9 si budou zkraje víkendu vybírat nového zástupce v Senátu, který na půldruhého roku obsadí křeslo po Zuzaně Baudyšové (za ANO). Na výběr budou mít desítku kandidátů, mimo jiné bývalé senátory Evu Sykovou a Libora Michálka. Za favority bývají označováni starosta Prahy 9 Jan Jarolím (ODS) nebo scenárista David Smoljak (za Starosty), uvedla ČTK.

V Praze 9 si budou vybírat nového senátora. Uspěje Syková, Michálek nebo třeba Smoljak?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schůze Senátu. Senátoři projednali mimo jiné zákon o úpravě vztahů v souvislosti s vystoupením Spojeného království z EU a novelu zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi

Pokud tento pátek a sobotu žádný z kandidátů nezíská nadpoloviční většinu hlasů, o místo v horní komoře se za týden znovu utkají dva nejúspěšnější kandidáti, z nichž vítěz obsadí místo v horní komoře.

Doplňovací volby do Senátu ovlivní rozložení sil v horní komoře jen minimálně. Mohly by ale určit, zda bude nejpočetnější frakce ODS, nebo Starostů. Po loňských podzimních volbách mají jejich senátorské kluby shodně po 18 členech. Od půlky dubna by jeden z nich mohl mít 19 členů.

Starostové postavili scenáristu a zastupitele pražské Vinoře Smoljaka, jemuž podporu vyjádřil herec, scenárista a spolupracovník jeho otce Zdeněk Svěrák. ODS vsadila na starostu Prahy 9 Jarolíma, kterého podpořili lidovci. ČSSD zase se Zelenými podpořila kandidáta Pirátů, zastupitele Prahy 9 Petra Daubnera.

TOP 09, byť se Starosty sdílí senátorský klub, postavila do voleb předsedu České společnosti pro rozvoj bydlení Martina Kroha. Za ANO kandiduje bezpečnostní expert a pedagog Martin Hrubčík. SPD do voleb ze svých řad vyslala živnostníka Pavla Pešana, komunisté svého prvního místopředsedu Petra Šimůnka. Bývalý poslanec ČSSD a primář interny z Nemocnice Na Bulovce Jiří Koskuba kandiduje za Českou Suverenitu.

Syková i Michálek se o místo v horní komoře pokoušeli už loni. Bývalá senátorka za ČSSD Syková mandát obhajovala za ANO, nyní kandiduje za uskupení Pro Zdraví a Sport. Michálek se o totéž pokoušel jako kandidát Pirátů, nyní za hnutí Vize pro Česko.

Baudyšová na senátorské křeslo rezignovala kvůli svému zdravotnímu stavu. Senátorkou byla zvolena v roce 2014 a letos na konci ledna na mandát rezignovala ze zdravotních důvodů. Její nástupce tak bude zvolen na zbytek jejího funkčního období, tedy do října příštího roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…