V Praze demonstrace, Fiala odjel k Jurečkovu bratrovi. FOTO z kravína se nedá popsat

27.11.2023 17:46 | Monitoring

Místopředseda Rady České televize Pavel Matocha na Facebooku upozorňuje, že v den velké stávky a masivních protestů v Praze premiér Petr Fiala raději odjel do zemědělského družstva na Moravě, kterému šéfuje Lukáš Jurečka, bratr ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky. Matocha se Fialovi vysmívá za fotku s igelitovými návleky, se kterými do kravína mířil.

V Praze demonstrace, Fiala odjel k Jurečkovu bratrovi. FOTO z kravína se nedá popsat
Foto: Repro Facebook
Popisek: Premiér Petr Fiala na návštěvě kravína

Premiér Petr Fiala vyrazil v době, kdy po celém Česku a zejména v Praze protestují proti vládě tisíce lidí, raději na návštěvu zemědělského družstva Pooslaví Nová Ves. Jde o areál, kterému od roku 2010 šéfuje Lukáš Jurečka, bratr předsedy lidovců Mariana Jurečky.

Lidé se pozastavovali nad tímto výletem právě v den, kdy probíhá stávka a lidé dorazili demonstrovat před parlament. Zatímco ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka se jim snažil čelit, premiér odjel na Moravu, kde navštívil soukromý podnik jeho bratra. „Tento program byl naplánován dlouhodobě dopředu. Nevím, proč bych měl přehodnocovat program, když jsem mezi lidmi. Já jsem tady mezi lidmi na Vysočině,“ vzkázal premiér s tím, že ke stávkujícím řekl vše už ráno na tiskové konferenci. 

Matocha si tropí žerty zejména z Fialova outfitu, když premiér mířil do areálu kravína s igelitovými návleky. „Fiala v igelitu v kravíně… Na téhle fotce je všechno – Prahou dnes hřmí protestní demonstrace proti Fialově vládě a premiér si odjede prohlédnout kravín, který řídí brácha vicepremiéra Jurečky, jehož před pár dny Fiala ‚statečně a hodnotově‘ podržel před hladovějícími chartisty. A aby si neumazal polobotky, tak si vylepší outfit igelitovými návleky,“ uvedl Matocha a připomněl, že premiér minulý týden podržel Jurečku, za jehož odvolání drželi hladovku chartisté Jiří Gruntorád a John Bok.

Není bez zajímavosti, že družstvo Pooslaví Nová ves je štědrým příjemcem státních dotací, a to zejména z doby, kdy na Ministerstvu zemědělství seděl Marian Jurečka v Sobotkově vládě. Redakci ParlamentníchListů.cz při pročítání finančních údajů zaujalo, že objem přidělených dotací do Pooslaví se výrazně zvýšil poté, co do křesla ministra zemědělství usedl v roce 2014 Marian Jurečka.

Lukáš Jurečka ale vysvětluje, že ve skutečnosti byla v roce nástupu jeho bratra na ministerstvo proplacena dotace za projekt, který běžel už čtyři roky. „Jedním z největších záměrů byl projekt výstavby bioplynové stanice ve výši cca 95 mil. Kč. Tento projekt se začal připravovat již v roce 2010. V červnu roku 2011 bylo požádáno o dotaci a výstavba stanice proběhla v roce 2012. Následně běžel zkušební provoz a teprve poté bylo možné požádat o proplacení dotace. Proto vidíte v roce 2014 navýšenou částku dotací,“ objasnil Lukáš Jurečka.

„Pokud se kohokoliv, kdo rozumí investičním dotacím, zeptáte, tak není možné zrealizovat takový projekt a čerpat dotace na takto velkou investici v roce, kdy se projekt začne připravovat. Tento projekt, od přípravy po proplacení dotace, trval téměř čtyři roky. Takže zde nevidím souvislost mezi projektem, který začal v roce 2010 a byl vyplacen družstvu POOSLAVÍ v roce 2014 a obdobím vlády, v níž působil Marian Jurečka,“ vyvracel Lukáš Jurečka souvislost s vedením jeho bratra na resortu zemědělství od roku 2014 do roku 2017.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Fiala si v situaci ve které je celá společnost jede k bráchovi svého ministra!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAlena F. , 27.11.2023 17:56:58
Vynesme ho v zubech!

|  10 |  0

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…