V Praze demonstrovaly asi dva tisíce lidí proti smlouvě ACTA

11.02.2012 17:17

Na Staroměstském náměstí v Praze se dnes krátce po 14:00 sešly podle policejních odhadů asi dva tisíce lidí, kteří zde demonstrovali proti mezinárodní smlouvě ACTA. Protestující, svolaní Českou pirátskou stranou, požadovali zastavení ratifikace obchodní dohody proti padělatelství.

V Praze demonstrovaly asi dva tisíce lidí proti smlouvě ACTA
Foto: Vojtěch Brtnický
Popisek: Stovky lidí protestovaly v centru Prahy proti dohodě ACTA

Proti dohodě, která podle jejích odpůrců omezí svobodné prostředí internetu, se dnes protestuje po celém světě. Jen v Česku dnes lidé demonstrovali asi ve dvou desítkách měst. Někteří z účastníků pražského protestu měli masky Guye Fawkese z komiksu a filmu V jako Vendeta, které symbolizují hackerskou skupinu Anonymous. Nad davem, na který dohlížely desítky policistů, vlály pirátské vlajky a řada transparentů s nápisy: ACTA smrdí, ACTA škodí vám i lidem ve vašem okolí, ACTA = kyberfašismus.

Pozastavení smlouvy? Jen malé vítězství

"Pozastavení ratifikace smlouvy ACTA považujeme určitě za vítězství, ale nepřeceňujeme ho. Chceme, aby byla dohoda zastavena úplně," řekl ČTK místopředseda České pirátské strany Mikuláš Ferjenčík. Očekává, že se dnes po celé republice sejde na protestech dohromady 10 tisíc lidí.

Ze Staroměstského náměstí se demonstranti vydali na protestní průvod Pařížskou ulicí přes náměstí Curieových, Čechův most a nábřeží Edvarda Beneše před sídlo vlády. U budovy kabinetu se zastavili a po krátké přestávce pokračovat na Klárov. Následně přešli Mánesův most a dorazili na náměstí Jana Palacha, kde organizátoři otevřeli stránky s peticí proti ACTA. Organizátoři průběžně informovali o konání protestů v zahraničí a dalších českých městech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…