V Senátu se budou rozdávat pamětní medaile. Ke Dni české státnosti je získá 17 osobností

25.09.2015 6:47

Sedmnáct osobností dnes odpoledne v sídle horní komory obdrží stříbrné pamětní medaile Senátu. Předá jim je jeho předseda Milan Štěch (ČSSD) v předvečer Dne české státnosti. Horní komora tak už čtvrtým rokem oceňuje zásluhy vědců, umělců, sportovců nebo těch, kdo se zasloužili o záchranu lidského života. Počet laureátů je letos stejný jako loni.

V Senátu se budou rozdávat pamětní medaile. Ke Dni české státnosti je získá 17 osobností
Foto: senat.cz
Popisek: Senát ČR

Medaile je podle Štěcha udělována osobnostem, které vynikly ve svém oboru nebo přispěly k dobré pověsti České republiky v zahraničí. Smyslem ceremoniálu ale není konkurovat státním vyznamenáním, které koncem října uděluje nebo propůjčuje prezident republiky, byť někteří z kandidátů patřili mezi senátní adepty na nejvyšší státní ocenění.

Ocenění se při příležitosti svatováclavského svátku předávalo poprvé v roce 2012. Tehdy byli mezi laureáty například zakladatel Nadace Charty 77 František Janouch, filozof Erazim Kohák, vědci Blanka Říhová a Pavel Hobza, herec Lubomír Lipský a atletka Jarmila Kratochvílová.

Loni medaile dostali bývalý rektor ČVUT Jiří Witzany, režisér a dramatik Ladislav Smoček, psycholožka Darja Kocábová nebo úspěšní biatlonisté Gabriela Soukalová a Ondřej Moravec. Seznam letošních držitelů medaile bude zveřejněn po jejich předání.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…