V době prezidentské kampaně vyjde kniha Zemanových rozhovorů

06.11.2017 14:46

V době kampaně před prezidentskými volbami vyjde druhý díl sebraných rozhovorů současné hlavy státu Miloše Zemana, který se uchází o znovuzvolení. Kniha je podle zjištění ČTK inzerována i pomocí billboardů. Zeman uvedl, že za své znovuzvolení nepovede kampaň.

V době prezidentské kampaně vyjde kniha Zemanových rozhovorů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přebal knihy rozhovorů s Milošem Zemanem Dokážeme si vládnout sami

Podle Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí, který dohlíží na dodržování pravidel pro volební kampaně, záleží na způsobu nakládání s knihou, zda je považována za součást kampaně, nebo ne.

Knihu s názvem Dokážeme si vládnout sami vydává nakladatelství Olympia, podle internetového obchodu s knihami bux.cz by měla vyjít tento pátek. Stejně jako první díl vydaný loni v září obsahuje i tento rozhovory, které se Zemanem vedl redaktor serveru Parlamentní listy Radim Panenka, doplněné o komentáře prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka a snímky hradní fotografky Hany Brožkové.

Zeman opakovaně řekl, že za své znovuzvolení kampaň nevede. Kniha vyjde po skončení termínu pro podávání kandidatury na prezidenta, a tedy v době prezidentské volební kampaně.

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí v době před parlamentními volbami označil knihu předsedy hnutí ANO Andreje Babiše O čem sním, když náhodou spím za součást volební kampaně. Hnutí ANO muselo náklady na vydání knihy poté zahrnout do limitu celkových nákladů na svou kampaň. Babiš později uvedl, že kvůli tomu bylo nutné omezit i počet billboardů.

Člen úřadu Jan Outlý dnes ČTK řekl, že při posuzování toho, zda je kniha součástí kampaně, záleží na způsobu nakládání s ní. „Pokud je to normálně knížka, která se prodává v knihkupectvích, tak to nebereme jako kampaň. U Andreje Babiše to nemělo znaky knihy podle zákona, byla zdarma rozdávána na mítincích, takže to bylo na úrovni volebního materiálu,“ řekl Outlý.

Už dříve se objevily ve schránkách občanů letáky s podobiznou prezidenta a s popisem milníků v jeho politické kariéře. Podle Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran by se rozeslání letáků mělo započítávat do limitu, který zákon stanovuje pro kampaň na prezidentské volby. Zeman v souvislosti s letáky řekl, že je sice za jejich vydání vděčný, sám ale podnět k nim nedal a nemůže nikomu bránit, aby vedl kampaň v jeho prospěch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …