V duchu nejlepších mafiánských tradic. Noviny o Redlovi blízkému STAN a Krejčířovi

21.06.2022 11:12

„Organizování party vyděračů v duchu nejlepších mafiánských tradic.“ Deník Právo rozebírá kauzu pánů Petra Hlubučka a Michala Redla, nad kterou se vznáší stín uprchlého českého zločince Radovana Krejčíře, který nakonec skončil ve vězení v Jihoafrické republice.

V duchu nejlepších mafiánských tradic. Noviny o Redlovi blízkému STAN a Krejčířovi
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Deník Právo upozornil, že okresní soud v Plzni rozhodl v polovině května o prodloužení omezení svéprávnosti u zlínského podnikatele Michala Redla, který je považován za organizátora skupiny, která podle vyšetřovatelů ovlivňovala zakázky v Dopravním podniku hlavního města Prahy a za přidělení konkrétních zakázek žádala úplatky.

„Ve věci bylo 13. května prodlouženo omezení svéprávnosti, a to na dobu pět let. Navýšila se mu také disponibilní částka, se kterou může nakládat,“ řekla včera Právu předsedkyně okresního soudu Petra Pavlíčková.

Soud vycházel z posudku znalkyně, podle kterého Redl nebude ještě nejméně pět let schopen plně zodpovídat za své jednání. Jeho duševní stav je zkoumán od roku 2005, kdy byl stíhán v kauze společně s českým zločincem Radovanem Krejčířem, ale nakonec z hledáčku státního zastupitelství unikl, neboť přišel s posudkem znalce, že duševně není schopen dohlédnout důsledky svého jednání.

Krejčíř poté utekl z České republiky a dnes sedí ve vězení v Jihoafrické republice, ale Redlovi se otevřel prostor k navazování vztahů s politiky, „které mu pomáhaly v organizování party vyděračů v duchu nejlepších mafiánských tradic,“ napsal deník Právo.

Ale to, že podle znalkyně nemusel být Redl schopen vnímat složitost jedné kauzy, prý ještě neznamená, že se mu podaří vyklouznout i z této kauzy. „Redl může být omezen ve způsobu vnímání konkrétního trestního procesu, který je nějakým způsobem složitý, ale současně nemusí být omezen ve vztahu k jinému typu trestního procesu, který tak složitý není,“ naznačil zkušený státní zástupce s tím, že tady bude třeba nechat vypracovat další posudek hodnotící rozumové schopnosti Michala Redla. „Vzhledem k tomu, že v této věci má policie hodně materiálu a důkazů o tom, že ten člověk jednal svéprávně, měla důvod zahájit jeho trestní stíhání,“ doplnil zkušený žalobce.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) listu napsal, že už nechává prověřovat, jak probíhalo prodloužení nesvéprávnosti Michala Redla. Proces prý prověřuje šéfka plzeňského krajského soudu Věra Oravcová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…