V europarlamentu pečení vaření. Piráti, ale i ANO. A SPOLU? Shodné výsledky

26.01.2024 14:10 | Monitoring

V loňském roce se z českých europoslanců našli i tací, kteří chyběli při hlasování na plénu Evropského parlamentu ve více než třetině případů. Europoslanci Martina Dlabajová, která byla do EP zvolena za ANO, a Hynek Blaško, jenž byl zvolen do EP na kandidátce SPD, se neúčastnili hlasování až ve 34,5 % případů. Nejméně naopak chyběli zástupci Pirátů – ti v Evropském parlamentu nevynechali skoro žádné hlasování.

V europarlamentu pečení vaření. Piráti, ale i ANO. A SPOLU? Shodné výsledky
Foto: Repro Facebook/ snímek pořízeny z videa na FB profilu Markéty Gregorové
Popisek: Markéta Gregorová v evropském parlamentu

Anketa

Oceňujete, že Vít Rakušan šel v Karviné diskutovat do hospody?

hlasovalo: 31269 lidí
V loňském roce se europoslanci po celý rok museli hlasování v Evropském parlamentu účastnit prezenčně, a aby mohli za Česko hlasovat ve všech hlasováních, museli by přijít na každé z nich, které probíhalo během 55 hlasovacích dnů plenárním, miniplenárním nebo mimořádném zasedání Evropského parlamentu.

Jak však upozornil účet Europarlament přehledně s odkazem na data Evropského parlamentu, mnozí čeští europoslanci na hlasování do EP častokrát vůbec nepřišli.

„Rekordmany“ mezi českými europoslanci jsou Martina Dlabajová, která byla do EP zvolena jako nestranička za ANO, a Hynek Blaško, jenž byl do EP zvolen coby člen hnutí SPD, které však roku 2022 opustil. Oba dva chyběli až při 34,5 % hlasování.

Po Dlabajové a Blaškovi trojici českých europoslanců, kteří se nejvíce neúčastnili hlasování, uzavírá europoslanec ODS Evžen Tošenovský. Ten nebyl přítomen 32,7 % hlasování. Čtvrtý nejvíce absentující europoslanec byl Ivan David z SPD (29,1 % absencí) a pětici pak uzavírá Jan Zahradil (ODS) s 27,3 % a Radka Maxová, bývalá poslankyně ANO, která však hned krátce po svém zvolení do EP hnutí ANO opustila a rozhodla se reprezentovat za ČSSD Pokrokové spojenectví socialistů a demokratů (S&D).

Kdo naopak při hlasování v Evropském parlamentu téměř nechyběl, byli pirátští europoslanci. Nejméně pak ze všech českých europoslanců absentovala Markéta Gregorová, která vynechala pouze 1,8 % hlasování. Její pirátský kolega Marcel Kolaja pak pouze 3,6 % a sdílel tak druhou pozici se zástupkyní lidovců v EP Michaelou Šojdrovou.

Velmi nízkou absenci, která činila 5,5 %, měli také europoslanci Luděk Niedermayer (TOP 09), Mikuláš Peksa (Piráti) a europoslanec ANO Ondřej Knotek.

Bc. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

Z českých europoslanců, kteří k hlasování na plénu nechodili příliš hojně rovněž v roce 2022, pak zaznívají dvě jména. Prvním je Ivan David, jenž chyběl při 26,9 % hlasováních a druhým Hynek Blaško, který nebyl přítomen v 25 % případů. Luděk Niedermayer a Marcel Kolaja pak v roce 2022 naopak skončili na druhé straně žebříčku, jelikož nevynechali žádný hlasovací den a měli nulovou absenci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nejde o to, kolika hlasováni se kdo účastní, ale také, jak hlasuje, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNávštěvník99 , 26.01.2024 14:22:15
Kdyby Piráti hlasovali minimálně nebo vůbec, bylo by to nejspíše ve prospěch celé ČR.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…