V hlavním městě zkolaboval portál pro online vydávání karet Opencard

28.01.2015 15:53

V Praze dnes zkolaboval portál pro online objednávání karet Opencard. Blokuje jej majitel práv k projektu Opencard, firma eMoneyServices (EMS), uvedla v tiskové zprávě primátorka Adriana Krnáčová (za ANO). Mluvčí EMS Martin Opatrný ČTK řekl, že Praha neudělala nic pro to, aby zajistila bezproblémový chod systému. EMS podle něj nedělá nic nezákonného.

V hlavním městě zkolaboval portál pro online vydávání karet Opencard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Validátor karty Opencard

Vedení města v úterý schválilo částečný přechod na předplatné papírové kupony. Co bude dál s problematickou kartou Opencard, ale stále neřeklo.

"Jednání společnosti eMoneyServices, která blokuje online objednávání Opencard, považuji za minimálně nekorektní. Není možné, aby si Pražany brali jako rukojmí," tvrdí primátorka. Firmě prý Krnáčová v úterý poslala dopis, v němž požádala o předložení nabídky na odkup zdrojových kódů. "Původní nabídka dosahující částky 400 milionů korun je nad rozpočtovými možnostmi Prahy," doplnila.

EMS prý dopis nedostala

Opatrný tvrdí, že firma žádný dopis nedostala. Na situaci, v níž Praha nemá uzavřené smlouvy na podporu systému, prý upozorňuje už řadu měsíců. "V tuto chvíli nepřekračujeme žádné smlouvy ani zákony," uvedl. "Systém neblokujeme, výpadek je jen součástí omezování podpory, na kterou Praha nemá smlouvy," řekl ČTK.

Výpadek se podle primátorky nijak nedotkne cestujících, kteří už kartu používají, ale jen nových klientů. Praha denně eviduje 40 až 50 žádostí o vydání nové karty Opencard. "V současné chvíli intenzivně zjišťujeme příčiny selhání systému a pracujeme na znovuobnovení jeho funkčnosti," sdělila. Okamžitě prý kvůli tomu oslovila EMS.

Karta Opencard, která slouží především jako tramvajenka, stála 1,35 miliardy korun a dosud si ji vyzvedlo více než 1,2 milionu cestujících. Deset minulých radních za TOP 09 a ODS a pět úředníků kvůli projektu čelí obvinění. Spor Prahy a EMS řeší soud.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…