V jižních Čechách se před volbami vyrovnaly síly ODS a ČSSD

19.09.2012 14:59

Síly ODS a ČSSD v Jihočeském kraji jsou podle průzkumu agentur STEM/MARK a SC&C pro Českou televizi před volbami vyrovnané. Obě strany podporuje 21 procent voličů. Na třetím místě se umístili komunisté (17,5 procenta), s odstupem následuje TOP 09 a Starostové (10 procent). Do krajského zastupitelstva by se ještě dostali Jihočeši 2012 (9 procent) a lidovci (6,5 procenta).

V jižních Čechách se před volbami vyrovnaly síly ODS a ČSSD
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

Data pro průzkum pro televizní diskusní pořad Otázky Václava Moravce agentura sbírala od více než tisícovky respondentů.

Výsledky průzkumů se shodují. ODS a ČSSD mají vyrovnané síly

Sedmou příčku v průzkumu obsadila Strana zelených s podporou tří procent voličů. Další tři subjekty by volilo shodně 2,5 procenta lidí: Českou pirátskou stranu, Věci veřejné a SPOZ. Dvouprocentní podporu má Dělnická strana sociální spravedlnosti.

Výsledky přibližně kopírují průzkum, který před dvěma týdny uveřejnil Český rozhlas. Tehdy by podle agentury ppm factum volby vyhrála ČSSD se ziskem 19,4 procenta hlasů. Těsně za ní by pak skončila ODS, kterou by podpořilo 19,3 procent voličů. Do krajského zastupitelstva by se dostaly ještě KSČM (18,6 pct), TOP 09 a Starostové pro Jihočeský kraj (12,2 pct), Jihočeši 2012 (6,8 pct) a KDU-ČSL (5,1 pct).

Zůstane na radnici dvoubarevná koalice?

Nyní jsou v jihočeském krajském zastupitelstvu čtyři strany. Vládnoucí koalici tvoří ČSSD a ODS. V opozici zůstaly KSČM a KDU-ČSL. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu má koalice 41 křesel. V roce 2008 získali sociální demokraté na jihu Čech 33,8 procenta hlasů. ODS tehdy podpořilo 29,6 procenta voličů. KSČM získala 15,9 a KDU-ČSL 6,9 procenta hlasů.

O podporu v jihočeských krajských volbách bude letos na podzim bojovat 18 stran, hnutí a sdružení. Je to o pět více než před čtyřmi lety. Krajské volby se konají 12. a 13. října, připomíná ČTK.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…