V politice se běžně nedrží slovo. Varoval jsem Babiše, že ho to bude frustrovat, říkal v ČT Faltýnek

27.01.2014 21:35

ČSSD trvá na návrhu, aby náměstky na ministerstvech, které strana nepovede, byli Jiří Peřina a Petr Hulinský. Mezi předsedou strany a premiérem Bohuslavem Sobotkou a šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem tak vznikl zásadní spor. Podle předsedy poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka ale nejde o žádnou koaliční krizi. Uvedl to v pořadu Hyde park na ČT24.

V politice se běžně nedrží slovo. Varoval jsem Babiše, že ho to bude frustrovat, říkal v ČT Faltýnek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek

„Jsem si jistý, že k dohodě určitě dojde,“ prohlásil rozhodně Faltýnek. Bližší informace o dnešní schůzce Sobotky s lídrem ANO ale nemá, protože mu Babiš prý na jeho SMS zprávu ještě neodpověděl.

„Na žádnou krizi bych to rozhodně neviděl,“ dodal s tím, že obě strany budou muset ustoupit, aby se nalezl vhodný kompromis. Nejedná se však podle jeho názoru o zásadní věc. Hlavní pro něj je, aby se přestalo planě hovořit a začalo se konečně pracovat.

Budoucí ministr financí Babiš připouští člověka ČSSD jen na jiném náměstkovském místě, než je funkce náměstka ministra financí pro daně. A podle Faltýnka je takový postoj zcela logický. „ČSSD přišla s jednoduchým řešením, a to zvednout daně. Ale to umí každý. My říkáme – najděme úspory a zastavme úniky peněz. A pan Babiš chce vzít plnou zodpovědnost za to, že to dokáže splnit,“ vysvětlil.

Budoucnost nové vlády vidí Faltýnek veskrze pozitivně a samozřejmě by si prý přál, aby vydržela co nejdéle, tedy do řádných nových voleb. „Zatím se neudělalo nic, zatím to všechno byly jen debaty a kecy,“ zhodnotil stručně povolební dění v zemi.

Pro Babiše může být politika frustrující

Zmínil i svůj kladný vztah s Babišem a důvěru, kterou do něj vkládá. „Poznal jsem ho jako člověka slušného, pracovitého, urputného, neznám ve svém okolí nikoho tak schopného,“ charakterizoval a důsledně tak odmítl nařčení jednoho z diváků, že se Babiš rád předvádí a zviditelňuje v médiích. V případě, že by soud na Slovensku ve čtvrtek rozhodl o tom, že Babiš skutečně spolupracoval se Státní bezpečností, na jeho názoru by to prý nic nezměnilo.

Prozradil také, že Babiše přibližně rok přesvědčoval, aby do politiky vůbec nevstupoval. Sám totiž měl bohaté zkušenosti z komunální a krajské politiky a věděl prý, že v politice to chodí bohužel jinak než v byznysu. „Podáte si ruku a věc je uzavřena, ale v politice to tak nefunguje. Je normální, že se nedrží slovo a lže se, a proto jsem měl obavu, že to pro něj bude velmi frustrující,“ podotkl Faltýnek.

K žádnému střetu zájmů nedochází

Někteří diváci Faltýnkovi vyčítali možný střet zájmů, zastává totiž funkci předsedy zemědělského výboru a je členem představenstva Agrofertu. On to však popírá s tím, že žádný konflikt zájmů necítí, a vyzdvihl své úsilí za boj o blaho českých zemědělců v Bruselu. „Mně je to líto, ale tyhle názory jsou úplně mimo. Ti lidé vůbec nevědí, o čem mluví,“ vzkázal svým kritikům.

Podařilo se mu prý nastolit naprosto transparentní čerpání dotací pro zemědělce, což neplatí o žádné jiné oblasti, která peníze z eurofondů také čerpá. „Jsou jasně daná pravidla a nikde žádná korupce, ať jsi Petr, Pavel, nebo Agrofert. Ať někdo uvede konkrétně, v čem je střet zájmů, když nejsem v exekutivě, nejsem ministrem,“ hájil se.

Faltýnek nesouhlasil ani s názorem, že se hnutí ANO snaží získat silný mediální vliv prostřednictvím nákupu jednotlivých médií. „Tady je vidět, jak funguje svět mediokracie,“ povzdychl si. Každý si podle něj sám může zjistit, že právě MF Dnes nebo Lidové noviny, které Babiš vlastní, do něj a do celého hnutí „buší“ nejvíce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…