V pomoci jsme na pátém místě, vykládal Síkela u Moravce. Hrnčíř z SPD už to nevydržel

04.12.2022 15:50 | Komentář

„My jsme v té pomoci na pátém místě, měřeno u domácností a firem. Za námi je řada chudších států, ale také řada bohatších států. Dánsko nepomáhá skoro vůbec, Belgie nepomáhá vůbec,“ rozjel se ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) v ČT u Václava Moravce. A opoziční poslanec Jan Hrnčíř (SPD) se neudržel. Nastala slovní přestřelka, v níž Hrnčíř prohlásil mj., že vláda Petra Fialy (ODS) nedosáhla v rámci českého předsednictví EU absolutně ničeho.

V pomoci jsme na pátém místě, vykládal Síkela u Moravce. Hrnčíř z SPD už to nevydržel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

V první hodině Otázek Václava Moravce ve studiu České televize se utkali ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN), poslanec SPD Jan Hrnčíř a viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj.

„Vzhledem k tomu, že od 1. 1. 2023 bude platit zastropování, je na webových stránkách Energetického regulačního úřadu (ERÚ) kalkulačka, kde si může každý spočítat, jaké zálohy bude platit,“ připomněl Síkela  v úvodu pořadu.

Upozornil, že ERÚ má ve své činnosti stanoveno, že má chránit spotřebitele, a že on jako ministr by prý v časech krize předpokládal, že bude více stát na straně spotřebitelů. A krize kolem Bohemia Energy ze Síkelova pohledu ukázala, že legislativa, na jejímž základě ERÚ pracuje, se bude muset změnit. Aby ERÚ mohl zkoumat např. to, zda energetické společnosti v časech krize „jednají přiměřeně“.

„Ze šesti novel energetického zákona je vidět, že naše primární činnost vlády byla věnována tomu, abychom nastavili ty podmínky tak, abychom překonali stávající krizi,“ nechal se slyšet Síkela.

Hrnčíř hned Síkelu zkritizoval.

„Já obecně nejsem spokojen s tím, jak tato vláda v energetické krizi postupuje. Když my jsme už na jaře navrhovali zastropovat ceny, tak jsme slyšeli, že to ne, že to je populistické, že vláda připravuje vlastní řešení. Že připravuje cílenou pomoc. A co se nakonec stalo? Vláda prosadila plošnou dávku, kterou dostali i ti, kteří mají ty ceny elektřiny zastropované i pro příští rok,“ zlobil se Hrnčíř. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Předělat rafinérie na lehkou arabskou ropu? , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMedros1955 , 04.12.2022 17:30:16
To nebude levné a vůbec ne rychlé! Nejjednodušší stále zůstává uzavření přímých kontraktu na dodávky ropy a plynu potrubím, které existuje, je už zaplacené. Tedy cestu, kterou se daly další země, hlavně Německo. To odebírá každý den cca 15-20 miliard kubíků! Přes Ukrajinu (ta bere ruský plyn také, ale po jiných žádá zastavení), Slovensko, Rakousko. Naše větev je prázdná. Nemáme k Ukrajině žádné závazky, to znamená, že se kvůli ni nemusíme dát zruinovat. Za medaili Fialovi to rozhodně nestojí!

|  5 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…