V práci ubylo 80 procent nemocných. Díky zdravotnickému projektu

09.06.2012 18:39

Projekt na podporu hygieny na pracovištích začal už před třemi roky v USA. Nyní po zavedení v Česku pod názvem Zdravé pracoviště mají české firmy výsledky: až o 80 procent se snížila míra chřipek a nachlazení.

V práci ubylo 80 procent nemocných. Díky zdravotnickému projektu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

U pracovníků firem, které se zapojily do projektu Zdravé pracoviště, klesla míra nachlazení, chřipek a žaludečních potíží o 80 procent. Projekt začal už před třemi roky ve Spojených státech a následně se rozšířil do Evropy včetně ČR. Snaží se vést zaměstnance k tomu, aby si uvědomovali důležitost hygieny.

"Projekt pomáhá firmám odhalit místa, kde mohou mikrobi číhat, přičemž dřez a rukojeť mikrovlnné trouby se ukázaly být nejšpinavějšími povrchy," uvedl šéf projektu Jan Pipek. Jako další riziková místa označil i pracovní stoly, klávesnice, počítačové myši a telefonní sluchátka. Našlo se na nich čtyřistakrát více bakterií než na prkénku na záchodě.

V projektu se vyhodnocovalo 5000 vzorků z kanceláří, kde pracuje více než 3000 zaměstnanců. Velké množství mikrobů odborníci nalezli na čtvrtině vodovodních kohoutků, polovině úchytů dvířek u mikrovlnek či třetině klávesnic. Navíc bylo zjištěno, že 15 procent žen a 25 procent mužů si po použití toalety neumyje ruce.

Zdravé pracoviště má proto za cíl naučit zaměstnance uvědomovat si riziko šíření infekcí, i když třeba jen píší na počítači. Podle Pipkových slov také vysvětluje zaměstnavatele, aby na pracovištích rozmístili dezinfekční utěrky či jiné prostředky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pivní ostuda, všude pivo. Co Český rozhlas vypustil o mistrovství v hokeji, posluchač neunesl

13:37 Pivní ostuda, všude pivo. Co Český rozhlas vypustil o mistrovství v hokeji, posluchač neunesl

Ostuda pivního národa. Symbolem mistrovství světa v hokeji bylo všudypřítomné pivo, které zabíjí lid…