V zastupitelstvu Pcher pokračují spory, starosta byl odvolán

10.07.2019 18:40

V zastupitelstvu Pcher na Kladensku pokračují spory, starosta Marcel Miška (Pchery jinak) byl na konci června odvolán, nahradila ho Kateřina Mahovská (SNK a zájmových svazů). Zastupitele rozděluje mimo jiné názor na stavbu nové mateřské školy, vyplývá ze zápisu jednání zastupitelů, který obec zveřejnila.

V zastupitelstvu Pcher pokračují spory, starosta byl odvolán
Foto: Daniela Černá
Popisek: Děti se věnují kreslení. Ilustrační foto

Podle Mišky je třeba co nejdříve připravit projekt na novou školku, aby se dalo žádat o dotace, řekl dnes ČTK. Podle písemného vyjádření Mahovské na webu obce na projekt mateřské školky není žádný časový tlak ohledně termínů dotací, do kterých by obec musela projekt doložit. Podle bývalého starosty je ale třeba mít dokumentaci hotovou, aby v případě vypsání dotačních výzev bylo možné žádat, bez dokumentace to možné není.

Obec zvažuje dvě varianty, jednou je stavba školky na obecních pozemcích, druhá je stavba na pozemcích, které nyní patří soukromým vlastníkům. "Obě zatím diskutované varianty umístění mateřské školky nejsou prozatím připraveny pro veřejnou diskusi. Je nutné je ze strany zastupitelstva řádně zpracovat," uvedla Mahovská.

Současná školka má kapacitu 75 dětí, poptávka je ale zhruba o 25 dětí vyšší. Budova je podle bývalého starosty ve špatném technickém stavu. Stavba školky vyjde zřejmě na více než 30 milionů korun.

Zastupitelé se neshodnou ani ohledně výsledků auditu hospodaření obce, který ukázal pochybení zastupitelstva ještě před loňskými volbami, kdy obec vedl František Dufek. Šlo například o zadávání veřejných zakázek. Na posledním jednáním zastupitelé neschválili prošetření závěrů auditu a přezkumu hospodaření obce ani tendr na projektovou dokumentaci pro výstavbu školky.

Volby na podzim v obci vyhrálo hnutí Pchery jinak, získalo pět mandátů z devíti. Čtyři mandáty mělo hnutí SNK a zájmových svazů. V lednu členka zastupitelstva Lucie Jíchová vystoupila z hnutí Pchery jinak a vítěz voleb tak v zastupitelstvu ztratil většinu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …