VIDEO Bílá rasa končí? I o tom mluví Jozef Banáš

18.07.2021 19:04

Byl ekonomem, diplomatem za dvou režimů, ředitelem velkých obchodních firem, poslancem Parlamentu, viceprezidentem Parlamentního shromáždění Rady Evropy, viceprezidentem Parlamentního shromáždění NATO. A zároveň také spisovatelem, scenáristou a dramatikem. Jak praví okřídlené „vším, čím jsem byl, byl jsem rád“.

VIDEO Bílá rasa končí? I o tom mluví Jozef Banáš
Foto: archiv
Popisek: Hostem nejnovější Pražské kavárny je Jozef Banáš

Čím z toho všeho byl nejraději právě on? I v literárních dílech se často zabývá politickými tématy – př. komedie Trénink na státníka, knihy Politikum tremens či Idioti v politice. Čím ho politika přitahuje? Je to její dramatický narativ? Jak se mu vůbec jevil vývoj po roce 1989? Rozdělení federace, zrušení vojenského průmyslu na Slovensku atd. Co role příznivců rozdělení – Pithart, Rychetský, Čarnogurský, Kňažko – a proti nim Mečiar a Klaus. Kde viděl víc rozumu? Myslí si, že rozdělení přineslo Slovákům víc dobra než zla? A co EU – naše možnosti a překážky, vlastní zahraniční politika atd… Nejsme na omylu, když se stále obíráme „starým světem“ Evropa – USA? Není budoucnost v BRICSU atd.? Není bílá rasa na konci? Jak získat duševní klid v dnešní situaci „no future“? Tyto a mnohé další otázky zazněly v interview, které v dalším díle Pražské kavárny se slovenským spisovatelem a jedním z letošních laureátů Krameriovy ceny za nezávislou žurnalistiku Jozefem Banášem vedl Petr Žantovský.

K vidění je zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…